Hoppa till huvudinnehållet

Erik Randén lämnar kommunen: ”Det är dags att göra något annat”

Publicerad:
Reporter Alf Ehn
Alf Ehn
alf.ehn@mariestadstidningen.se
Exploateringschef Erik Randén slutar i Mariestads kommun efter elva år.
Exploateringschef Erik Randén slutar i Mariestads kommun efter elva år. Foto: Charlotte Ferneman

Ännu en kommunal chef lämnar sin tjänst.

Efter elva år hos Mariestads stadshus slutar exploateringschefen Erik Randén.

– Det är dags att göra något annat, säger han.

Den senaste tiden har flera tjänstemän i ledande positioner lämnat sin anställning i kommunen.

I onsdags sade Erik Randén upp sig och är anställd till och med den 30 juni.

Vilken som blir Eriks nya arbetsgivare vill han inte avslöja men allt är klart. Han kommer att bo kvar i Mariestad och jobba för ett företag i Skaraborg med liknande frågor; att hitta mark, identifiera projekt och jobba med dem i ett tidigt läge. Markförhandlingar, lantmäteri och bygglov är några arbetsuppgifter.

Randén, som är 46 år, har jobbat i kommunen under elva år. Först som exploateringsingenjör, sedan som plan- och exploateringschef och sedan som exploateringschef. Han har haft ett finger med i det mesta som skett med byggen och olika etableringar.

– Det har varit en fantastisk resa. Jag jobbade tillsammans med de tidigare kommuncheferna Lars Arvidsson och Kristofer Svensson. Det byggdes upp en anda med korta beslutsgångar och en trevlig miljö att vistas i.

Ett bra läge

Erik Randén betonar att det är ett bra läge att sluta och testa något annat. Han säger att det inte finns någon schism eller liknande.

– Organisationen har blivit större, det har blivit andra förutsättningar. Jag har jobbat här i elva år, nu görs förändringen och det är ett bra läge för mig att prova något annat. Nu ska jag jobba på den privata sidan, då finns det andra hinder där jag kan använda mina erfarenheter.

Just nu är Erik och hans kollegor inne i en intensiv period. Flera etableringar är på gång.

– Vi håller på med en sorts överlämning, där vi får med flera i processerna. Övergången ska bli så sömlös och smidig som möjligt för alla.

Utvecklingschef Jonas Johansson säger att rekryteringen inleds så skyndsamt som möjligt. Mycket är förberett men hur svårt det blir att få tag på en ny exploateringschef vill Johansson inte spekulera om.

– Det beror på arbetsmarknadens rörelser för stunden. Vi får se vad vi får fram i ansökningsväg.

Mycket är på gång i kommunen, hur olyckligt är det att exploateringschefen slutar?

– Under flera år har Erik varit en tillgång för kommunen. Det är alltid ett avbräck när någon som varit med länge slutar, men det går alltid att jobba in andra runt omkring. Vi kommer att hantera det.

Johan förstår

– På kort sikt blir det självklart ett tapp, men Erik har haft elva bra år i kommunen och går till ett toppjobb. Jag förstår att han vill pröva vingarna någon annan stans. Vi har en fri arbetsmarknad, folk måste få ta karriärsteg. Hur skulle det se ut annars, jag ser det som att kommunen exporterar ytterligare en duktig tjänsteman, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M).

Abrahamsson betonar att Erik Randén varit öppen med sitt byte av arbetsgivare.

– Vi kommer att få in en ny Erik. Den senaste tiden har vi förstärkt med bra folk, jag är inte orolig.

Ida Ekeroth Clausson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen, hade inte hört att Randén ska sluta innan MT bad om en kommentar.

– Det är tråkigt att duktiga medarbetare lämnar kommunen. Självklart ska vi ha karriärssteg och det är kul att våra tjänstepersoner är populära, men när det blir många som slutar på kort tid kanske andra börjar att se sig om efter andra jobb.

Artikeltaggar

ArbeteErik RandénJohan AbrahamssonMariestads kommunPolitikSamhälle

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.