Hoppa till huvudinnehållet

Källbergs om vattentillgången vid kris: ”Utan dricksvatten stannar produktionen”

Publicerad:
Reporter Malin Bring
Malin Bring
malin.bring@mariestadstidningen.se
En robot i arbete på Källbergs. Företaget producerar äggpulver från färska ägg.
En robot i arbete på Källbergs. Företaget producerar äggpulver från färska ägg. Foto: Malin Bring / Arkiv

– Utan dricksvatten stannar produktionen på Källbergs, men i händelse av en kris kan vi inte räkna med att kommunen förser oss med vatten som det ser ut nu, trots att vi producerar livsviktiga livsmedel.

Det säger Källbergs vd Fredrik Johansson. På uppmaning av Livsmedelsföretagen lyfter företaget nu frågan om tillgången på dricksvatten med kommunen.

Coronapandemin och Rysslands invasion av Ukraina har aktualiserat frågan om Sveriges livsmedelsförsörjning vid kris och krig. För att stärka tillgången på livsmedel vid en allvarlig bristsituation har näringslivet, Livsmedelsverket och Jordbruksverket nyligen inlett ett nära samarbete.

Samtidigt uppmanar branschorganisationen Livsmedelsföretagen sina medlemsföretag att undersöka hur beredskapen ser ut när det gäller dricksvattenförsörjning i deras kommuner, eftersom det kan se mycket olika ut från kommun till kommun.

Kris- och bristsituation

I förra veckan förhörde Källbergs kvalitetschef Sofia Eriksson sig om VA-avdelningens beredskap att försörja livsmedelsföretagen med vatten om en kris- och bristsituation skulle uppstå.

VA-avdelningens enhetschef Eva-Lena Beiron svarar i ett mejl att "Det är jättebra att ni ställer frågan och blir medvetna om (...) vilka konsekvenser det kan få för er så att ni eventuellt kan rusta er för det."

Kommunen är bara skyldig att leverera vatten för hushållsändamål, förklarar enhetschefen, och fortsätter att industrier med stor vattenförbrukning "kan inte utan vidare påräkna att huvudmannen (läs: kommunen) kan klara sådana behov om inte detta särskilt avtalats."

Ökad självförsörjning

– Samhället och näringslivet spelar inte riktigt i takt här. Det är uppenbart att Sverige behöver en högre grad av självförsörjning om vi ska klara oss i en kris, men än så länge finns ingen riktig plan för hur vi ska ta oss dit, säger Fredrik Johansson.

Källbergs producerar äggpulver av färska ägg och tillverkar därmed en livsmedelsprodukt som är lätt att lagra i längre tid och enkel att använda, påpekar han.

– För 20 år sedan var Källbergs klassat som strategiskt viktigt livsmedelsföretag, vars produktion skulle vara igång för att säkra livsmedelstillgången om det blev krig. Några av de anställda var till och med krigsplacerade, det vill säga skyldiga att tjänstgöra vid höjd beredskap eller regelrätt krig.

Nödvattenplan

Kommunen har gjort en nödvattenplan, där de grupper som är viktigast att försörja med vatten om en brist skulle uppstå har listats. Människors liv och hälsa är första prioritet, och de vattenkonsumenter som i första hand ska förses med vatten från kommunens nödvattentankar är äldre på särskilda boenden, personer på gruppboenden och kommuninvånare som är dricksvattenabonnenter. Företag finns inte med på prioriteringslistan.

– Jag är inte speciellt förvånad. Den svenska krisberedskapen har varit nedmonterad under många år, men nu lyfter vi frågan om dricksvattentillgången med kommunen, som vi har ett mycket bra samarbete med, säger Fredrik Johansson.

Artikeltaggar

KällbergsLivsmedelsverketSamhälle

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.