Hoppa till huvudinnehållet

Hobbyodlaren Mikael samlar på tomatfröer: ”Har 400 sorter”

Publicerad:
Mikael Plate brinner för att odla tomater och ännu mer för att sprida kunskap vidare. Foto: Åsa Mwansa

Att odla egna grönsaker har blivit allt mer populärt, men för Mikael Plate tog intresset fart redan för tolv år sedan när han flyttade till Håkantorp.

– Här finns det plats att odla, säger han.

Mikael odlar lite av varje, men han har särskilt fastnat för tomater. Som så mycket annat är de en hel vetenskap att odla och när Mikael väl hade börjat samla på fröer av olika sorter ville han bara prova fler. I dagsläget har han sparat fröer från runt 400 olika sorter. Alla är noggrant dokumenterade och har bifogade smakomdömen för varje tomatsort - och inte bara hans egna.

– Jag brukar låta vänner smaka på olika sorter utan att de vet vilka, och så får de sätta betyg. Sen sammanställer jag dem, och de fem som fått bäst betyg brukar alla tycka om, säger han.

Genom Facebookgruppen Tomatklubben har han fått mängder av kontakter och information. Gruppen har nästan 33 000 medlemmar, så han är även med i några mindre.

Varje år brukar han så fem-sex av sina favoriter och ett antal nya sorter som han ofta har bytt till sig.

I ”barnkammaren” finns flera hundra plantor på tillväxt.
I ”barnkammaren” finns flera hundra plantor på tillväxt. Foto: Åsa Mwansa

Det är hög tid att sätta sina frön nu och i Mikaels ”barnkammare” trivs flera hundra små plantor i perfekt temperatur och belysning. Fönstret står öppet och en värmefläkt går på om det blir för kallt. Helst ska det vara 17 grader.

– Jag försöker hålla det så, annars blir plantorna rangliga, säger han.

Han vurmar särskilt för gamla sorter som bevarats under århundraden. Bland de nyare är den absoluta favoriten brandy sweet plum.

– Vissa orange tomater är ytterst svåra att få tag på, det finns bara några få sorters fröer att köpa i Sverige. De har en hög halt av cis-lykopen, som är nyttigt för kroppen. Vanliga tomater behöver hettas upp för att kroppen ska kunna ta upp det, men inte de orange sorterna, säger han.

Italiensk matlagningstomat, eller vintertomat, håller sig flera månader och blir godare när den lagras.
Italiensk matlagningstomat, eller vintertomat, håller sig flera månader och blir godare när den lagras. Foto: Mikael Plate

En annan sort han vill puffa för är italiensk matlagningstomat. Den har lite tjockare skinn och kan även sparas i månader, upphängda i rumstemperatur. Mikael plockar dem två och två med kvisten kvar, när 75 procent är mogna. Sen hänger han dem över ett snöre.

– Då har man färska tomater hela vintern och slipper äta krossade på burk. Allt eftersom den lagras ökar sötman och det blir en fantastisk tomatsmak när man lagar till den, säger Mikael.

Frön som såtts för bara ett par dagar sedan och står på en värmematta har redan börjat komma upp.
Frön som såtts för bara ett par dagar sedan och står på en värmematta har redan börjat komma upp. Foto: Åsa Mwansa

Han är ett levande uppslagsverk och har mängder med tips. Han brinner för att odla, men han vill ännu hellre sprida både kunskap och fröer.

– Jag säger till folk att om de till exempel odlar orange tomater med cis-lykopen - ta frön och sprid vidare, säger han.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilGrönsakerHåkantorpOdling

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.