Hoppa till huvudinnehållet

Så gick mötet på Björkgården efter personalens uppror: "Mest undanflykter"

Publicerad:
Personalen är fortfarande oroad över arbetssituationen på Björkgården. Mötet med förvaltningsledningen gav få svar, upplever de som MT pratat med.
Personalen är fortfarande oroad över arbetssituationen på Björkgården. Mötet med förvaltningsledningen gav få svar, upplever de som MT pratat med. Foto: Charlotte Ferneman

Ständiga chefsavhopp och brister i verksamheten har skapat upprorsstämning bland personalen på Björkgården. Nu har det hållits ett möte med förvaltningsledningen.

– Vi fick inga svar, det var mest undanflykter, säger en anställd.

Personalen inom hemvårdsområdet som omfattar Björkgården är trött på sin stressiga arbetsmiljö. De har under lång tid försökt larma om situationen, men upplever inte att någon högre upp i organisationen har lyssnat.

När de nyligen fick veta att deras sjunde chef på nio år beslutat sig för att lämna sitt uppdrag fick personalen nog. De gick ut i tidningen och krävde att kommunledningen skulle agera.

Nöjd chef

Nu har ett möte mellan personalen och stöd- och omsorgsförvaltningens ledning hållits på Björkgården. Annika Larsson Maspers, tillförordnad förvaltningschef, och Selma Bandic, tillförordnad vård- och omsorgschef var på plats.

– Ur min aspekt var det givande att få höra personalens synpunkter, det var därför vi som arbetsgivare var där. Jag är nöjd att vi fick till en dialog, säger Annika Larsson Maspers.

Stöd- och omsorgsförvaltningens chefer Selma Bandic, t v, och Annika Larsson Maspers träffade i veckan personalen på Björkgården för att låta de anställda komma till tals.
Stöd- och omsorgsförvaltningens chefer Selma Bandic, t v, och Annika Larsson Maspers träffade i veckan personalen på Björkgården för att låta de anställda komma till tals. Foto: Charlotte Ferneman

Men i personalen är upplevelsen en annan. Det berättar de personer som MT har varit i kontakt med.

– Cheferna visste vad mötet handlade om, ändå kom de oförberedda och kunde inte svara på våra frågor, säger en anställd.

Inga svar

Funderingarna handlade bland annat om verksamhetens ekonomi, kostnaden för de rapporteringssystem som verksamheten använder och om det tas hänsyn till de vårdbehov som finns bland de boende på Björkgården.

– Många hade väldigt bra frågor, men vi fick inga direkta svar. Särskilt gällde det de ekonomiska frågorna. Kanske ville cheferna inte vara ärliga kring det, funderar en i personalen.

Samma känsla har hennes kollega, som upplevde att chefernas svar var undanflykter.

– Sedan har ju alla rätt till sin åsikt och ledningens kanske inte överensstämmer med vår, men vår borde väga tyngre eftersom vi jobbar i verksamheten.

Personalen på Björkgården är trötta på att ständig byta chef. Snart börjar deras åttonde chef på nio år.
Personalen på Björkgården är trötta på att ständig byta chef. Snart börjar deras åttonde chef på nio år. Foto: Charlotte Ferneman

Annat syfte

Annika Larsson Maspers har dock en annan syn på mötet.

– Vi var inte där för att leverera svar. Några konkreta saker kunde Selma svara på, men i övrigt var syftet att ha en dialog och lyssna på personalen, säger hon.

Vad är det viktigaste som du tar med dig från mötet?

– Att vi tar med oss frågor och får respons tillbaka. I det här läget ska vi försöka skapa tilltro till att vi lyssnar på personalen, sedan är det inte säkert att det blir precis som de önskar. Viktigast är att vi som arbetsgivare kommer att komma tillbaka och berätta hur vi arbetat med saker som tagits upp.

Vi var inte där för att leverera svar, syftet var att ha en dialog.
Annika Larsson Maspers, tf förvaltningschef

Annika Larsson Maspers tycker att möjligheterna till dialog är goda.

– Allt kan bli bättre och givetvis det här också. Jag ser med tillförsikt framåt.

Ny chef

Bland personalen på Björkgården är man inte lika hoppfull, även om oron har lagt sig något. De har fått besked om att en ny chef har rekryterats.

– Hon har tidigare varit enhetschef i ett annat hemvårdsområde i Mariestad. Förmodligen ska hon vara kvar fram till hösten, men sedan vet vi inte vad som händer och det känns inte bra. Jag vill veta att jag har en chef att vända mig till om det är något. Som det varit de senaste åren hinner vi aldrig lära känna chefen, konstaterar en anställd.

Hon tvivlar också på att personalen ska få den utlovade återkopplingen kring de frågor som ledningen inte kunde svara på vid mötet.

– Men vi får kämpa på för våra äldres skull. Det är för dem man går till jobbet.

Socialchefen om oron efter chefsavhopp: ”Vi vill ha dialog”Flera chefer i äldreomsorgen hoppar av i protestBjörkgårdens personal i uppror efter chefsavhopp: ”Vi måste agera”Kommunen vill höja kontinuitet i vården - genom namnbyte på boendeDe små partiernas syn på personalflykten: ”Vi måste vända trenden”Så vill politiker hantera personalflykten i vårdenHon tar över efter Utbo – konsult som kostar kommunen 12 000 kronor per dagVårdförbundet om god gemenskap och raserat rykteSjuksköterskan: ”Ibland är bara en tredjedel på plats”11 av kommunens 55 sjuksköterskor sa upp sig ifjolSocialchefens sista ord om arbetsmiljön i omsorgen: ”Vi behöver ta nya tag”Så beskriver en undersköterska sin jobbdag: ”Det är jättetufft”

Artikeltaggar

ÄldreomsorgMariestadMariestads kommunPersonalflykten i vårdenVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.