Hoppa till huvudinnehållet

FA-trailer i Hassle storsatsar – ny tälthall klar: ”Vi antar utmaningen”

Publicerad:
Mariestadsföretaget FA-trailer, som leds av Andreas Forsström, har byggt en ny visningshall på 750 kvadratmeter i Hasslerör.
Mariestadsföretaget FA-trailer, som leds av Andreas Forsström, har byggt en ny visningshall på 750 kvadratmeter i Hasslerör. Foto: Charlotte Ferneman

Mariestadsföretaget FA-trailer, med entreprenören Andreas Forsström i spetsen, satsar vidare. Företaget har byggt en ny visningshall på 750 kvadratmeter i Hasslerör.

– Det är tuffa tider, men vi antar utmaningen, säger virvelvinden Andreas.

Familjeföretaget FA-trailer satsar hårt på hästtransporter och trailers. Andreas Forsström och hustrun Sofia, samt övriga familjen, är engagerade.
Familjeföretaget FA-trailer satsar hårt på hästtransporter och trailers. Andreas Forsström och hustrun Sofia, samt övriga familjen, är engagerade. Foto: Charlotte Ferneman

Familjeföretaget FA-trailer – som håller till vid Storegården i Hasslerör och satsar hårt på hästtransporter och trailers – ökade 2021 omsättningen till 23,2 miljoner kronor.

Året innan var omsättningen 16,6 miljoner kronor.

Från 1 april blir Mariestadsföretaget generalagent i Sverige för ett nytt märke, nordirländska Nugent från Dungannon, som tillverkar släp. FA-trailer har knutit till sig ett tiotal återförsäljare i dagsläge men fler är att vänta.

På Storegården finns det hästar, kaniner, höns, hundar och katter.
På Storegården finns det hästar, kaniner, höns, hundar och katter. Foto: Charlotte Ferneman

Mycket djur

Vid natursköna Storegården i Hasslerör finns allehanda djur som hästar, kaniner, höns, hundar och katter.

– Vi älskar våra djur och trädgården. Här mår vi som bäst och det känns skönt att allt är nära, förklarar hustrun Sofia, som tillsammans med Andreas har tre söner.

Här mår vi som bäst och det känns skönt att allt är nära
Andreas Forsström om gården i Hasslerör

För fyra veckor sedan blev den nya tälthallen klar. Den är nu proppfull av fordon och trailers av olika typer. Tanken är att ha en permanent mässutställning där modellprogrammet visas upp.

– Tälthallen är på 750 kvadratmeter och har en tältduk som väger 13 ton. Totalt väger allt material som utgör hallen 30 ton, berättar Andreas som startade sitt första företag 1997.

Inne i tälthallen kommer vid vara en permanent mässutställning.
Inne i tälthallen kommer vid vara en permanent mässutställning. Foto: Charlotte Ferneman

Markarbetet gjordes klart i höstas. Planen var att det skulle ta fem veckor från ned- och uppmontering. Men i själva verket tog det åtta och en halv vecka att få upp hela härligheten.

– Byggnationen kantades av en del problem, men löste sig till slut.

Det byggs också en ny parkeringsplats vid tälthallen. TBA släpvagnsservice hjälper till med verkstadsjobben.

– På sikt måste vi extraanställa en mekaniker och vi har en deltidstjänst på kontoret. Hur det än har dygnet bara 24 timmar och jag måste vara ledig ibland, förklarar Andreas med ett leende.

  • Foto: Charlotte Ferneman
  • Foto: Charlotte Ferneman
  • Foto: Charlotte Ferneman
  • Foto: Charlotte Ferneman

Satsning

Företaget, som 2021 tog stora steg framåt, siktar för att ta ytterligare kliv. Den 9 april anordnas det en visningshelg med öppet hus och en hel del events.

– Målsättningen är att Mariestadsborna upptäcker var vi finns och det vi kan erbjuda. 60 procent av försäljningen har nämligen skett till kunder runt om i landet, säger Andreas.

Modellprogrammet som FA-trailer säljer har ursprungsland i Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Irland.

Företaget marknadsför även egna släp som byggs i Köping, men även REKO släp som byggs i Kristinehamn. Specialfordon köps i Sverige, men byggs om i Polen.

Tuffa tider

Andreas Forsström hymlar inte med om att det är omtumlande tider som företagare. Först att försöka ta sig igenom pandemin helskinnad, nu sedan all problematik som Ukrainakriget fört med sig.

– Vi klarade pandemin förvånansvärt bra och växte otroligt, men visst är branschen hårt ansatt. Det har varit massiva kostnadsökningar, och jag tror tyvärr att det blir en självsanering när mindre bolag inte vågar satsa.

– Det här är en balansgång, men byggsektorn går fortfarande bra. Mitt största problem är att få fram varor till återförsäljarna. Det finns materialbrist som påverkar produktionen.

Utmärkelse

Nyligen fick företaget en fin utmärkelse.

Det var UC - Sveriges ledande leverantör av digitala företags- och konsumentinformationstjänster - som 2021 tilldelade sitt Nordiska tillväxtcertifikat till FA-trailer, en utmärkelse något endast fem procent av Sveriges företag kvalificerar sig för.

– Det känns hedrande, säger Andreas som är en arbetsmyra ut i fingerspetsarna.

Han är ganska säker på en sak om framtiden.

– Det här är min ”grande finale”, min sista stora satsning. Jag fyller 50 år nästa år och det är visserligen roligt att jobba, men det är också slitsamt, erkänner han.

– Familjen får dra ett tungt lass.

Artikeltaggar

FöretagandeHasslerörNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.