Hoppa till huvudinnehållet

Fortsätter testa alla som läggs in: "Hittar fortfarande patienter med covid-19”

Publicerad:
Erik Backhaus, överläkare vid infektionskliniken, berättar att man hittar en handfull personer varje vecka som har covid-19 trots att de inte uppvisar några symtom.
Erik Backhaus, överläkare vid infektionskliniken, berättar att man hittar en handfull personer varje vecka som har covid-19 trots att de inte uppvisar några symtom. Foto: Roland Svensson

Trots att regionen centralt beslutat att allmän provtagning för covid-19 på alla patienter som läggs in på sjukhus, upphörde från den 1 april, så fortsätter ändå Skaraborgs sjukhus med detta ett tag till.

– Så länge vi hittar en del patienter utan symtom, som har covid-19, så fortsätter vi testningen, förklarar Erik Backhaus, överläkare på infektionskliniken.

Från och med den 1 april är det inte längre obligatoriskt för besökare på sjukhuset att bära munskydd.

– I trånga väntrum kommer det dock fortsatt att erbjudas munskydd, berättar Erik Backhaus.

Personalen måste däremot fortfarande bära munskydd vid patientnära kontakter.

I slutet av mars beslutade regionens pandemisamordnare Marga Brisman att allmän screeningprovtagning för covid-19 av alla som läggs in på sjukhus i Västra Götalandsregionen, skulle upphöra från och med den 1 april 2022.

Men så har inte gjorts på Skaraborgs sjukhus där man istället har valt att fortsätta testa alla patienter för covid-19 som läggs in.

– Det är inte längre ett krav att provta alla som läggs in. Men så länge vi fortfarande hittar en del patienter med covid-19 så fortsätter vi testningen någon vecka till, säger Erik Backhaus.

Det handlar alltså om provtagning av personer utan symtom. Skaraborgs sjukhus hittar ungefär en handfull patienter per vecka som har covid-19 utan symtom.

– När vi har gått till ner till ett fåtal fall så kan vi sluta testningen.

Patienter med symtom blir dock fortsatt testade. Även personal med lindriga symtom.

– Och där hittar vi fortfarande ganska många fall, berättar Erik Backhaus.

Från och med den 1 april är det inte längre obligatoriskt för besökare på Skaraborgs sjukhus att bära munskydd. (Arkivbild från sjukhuset i Lidköping)
Från och med den 1 april är det inte längre obligatoriskt för besökare på Skaraborgs sjukhus att bära munskydd. (Arkivbild från sjukhuset i Lidköping) Foto: Thomas Kühnel

Vad gäller patienter som är sjuka med covid-19 så har det skett en liten nedgång på Skaraborgs sjukhus den senaste tiden. Det brukar vara 15-20 patienter som ligger inne för vård. För närvarande finns ingen covidpatient på intensiven.

– De som fortfarande blir svårt sjuka i covid-19 är de som har kraftigt nedsatt immunförsvar och allra hårdast drabbade är de med blodsjukdomar, vissa blodsjukdomar har väldigt svårt att göra sig av med viruset, förklarar Erik Backhaus.

De har också fått in enstaka ovaccinerade äldre som blivit svårt sjuka.

Artikeltaggar

CoronavirusetErik BackhausSkaraborgs sjukhusVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.