Störningar på trygghetslarmen – Mariestad och Töreboda drabbades

Vård & omsorg
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det är driftstörningar som påverkade kommunens trygghetslarm i Töreboda, även Mariestads kommun hade störningar under tisdagskvällen och natten. Genrebild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Tele2 hade driftsstörningar, vilket påverkade trygghetslarmen i flera kommuner i landet. Mariestad och Töreboda kommuner hör till de kommuner som drabbades.

Töreboda kommun skriver på sin hemsida att Tele2 hade en driftstörning som påverkade larmsystemet Tunstall. Enligt Tunstall ledde detta till att det kom fler larm än väntat. Problemen började på tisdagskvällen vid 17.40 och nu ska alla larm fungera igen.

– I den senaste uppdateringen från Tunstall står det att på grund av avbrottet som varit så har larmcentralen fått en högre belastning. De har kallat in extra resurser för att komma ikapp, svarar AnnSofie Eklund Karlsson, vård- och omsorgschef i Töreboda kommun, i ett mejlsvar.

Vid elva-tiden på onsdagsförmiddagen fick hon besked om att funktionen är helt återställd.

– Under hela avbrottet har personalen fått fortlöpande information och gjort extra besök eller ringt till de brukare som brukar larma. Vi vet inte hur många som berörts då det fluktuerat. Vi har ca 280 brukare som har trygghetslarm och i morse fick vi besked om att det var 50 brukare som berördes men siffran sjönk snabbt till 12 stycken, svarar AnnSofie Eklund Karlsson.

Störningen låg inom Tele2s kommunikationstjänst.

Även Mariestads kommun hade störningar i trygghetslarmen på tisdagskvällen på grund av nätverksproblem hos Tele2, vilket åtgärdades under natten. Då sattes extra tillsynsbesök in hos de personer med trygghetslarm som var berörda.

”Problemet har orsakat störningar hos ett antal kommuner och vi är i kontakt med leverantören”, skriver kommunen på sin hemsida.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.