Många vill hjälpa ukrainska flyktingar – nu kan man anmäla sig till ny e-tjänst

Samhälle | Ukrainakriget
PUBLICERAD:
Annika Bengtzing är tf verksamhetschef för VISA, Gullspångs kommuns verksamhet för integration, studier och arbete.
Foto: Per Claesson
Många i civilsamhället har engagerat sig för det krigsdrabbade Ukraina och flyktingarna som kommer från landet.
Gullspångs kommun lanserar nu en e-tjänst där den som är intresserad av att bidra på olika sätt kan anmäla sig.
insamling till ukrainska flyktingar i hova av mokyrkan och röda korset
Foto: Per Claesson

Engagemanget i lokalsamhället i Gullspångs kommun liksom på andra ställen har varit stort för att bistå Ukraina efter det brutala angreppet från Ryssland. Många har bidragit till insatser på plats i Ukraina och även velat stötta flyktingar som kommer från landet.

Detta visade sig inte minst vid insamlingarna av kläder och annat till flyktingar som ordnades i Otterbäcken och Hova.

– Det har varit ett enormt engagemang från kyrkorna, Lions och Röda korset. Det har också varit många privatpersoner som skänkt så mycket saker. Av det som samlats in i vår kommun har vi skänkt vidare till Töreboda kommun, där man inte hade hunnit samla in saker. Vi har så det räcker och blir över för dem som kommer till vår kommun, vi får fatta beslut senare om det ska gå till andra ställen där det finns behov, säger Annika Bengtzing på Gullspångs kommun.

Det har börjat komma ukrainska flyktingar via Migrationsverket och sedan tidigare har det kommit runt 15 till Gullspångs kommun som bor hos privatpersoner. Annika Bengtzing berättar att de som ordnat med insamlingarna, Svenska kyrkan, Lions, Röda korset och Mokyrkan, har kontakt med några av de som kommit till kommunen, men inte med alla. Därför vill organisationerna gärna komma i kontakt med de som bor hos privatpersoner för att kunna erbjuda dem kläder och andra saker från insamlingarna.

Ny e-tjänst

För att kunna få en samlad bild av dem som vill hjälpa till på olika sätt när det gäller mottagandet av flyktingar från Ukraina lanserar nu Gullspångs kommun en e-tjänst. Den vänder sig till såväl privatpersoner som föreningar och företag och är ett sätt att samla information och kontaktuppgifter.

– Post it-lappar har svämmat över mitt skrivbord, säger Annika Bengtzing som tror att det blir enklare att få ordning med hjälp av e-tjänsten.

I e-tjänsten får man fylla i vad man kan hjälpa till med, som språkhjälp, arbetsinsatser, sociala insatser eller annat.

– Det kan vara att man vill skapa aktiviteter, att man är språkkunnig och vill vara med och tolka eller till exempel har kompetens inom själavård, säger Annika Bengtzing.

Rubriken man satt handlar om flyktingar från Ukraina, men enligt Annika Bengtzing är man välkommen att anmäla intresse för att bistå flyktingar oavsett varifrån de flyr.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.