Hoppa till huvudinnehållet

Delade meningar om detaljplan för båtgården: ”Strandskyddslagen är ett lotteri”

Publicerad:
Kommunen vill bland annat göra fler uppställningsplatser för båtar vid Ekudden och ärendet med den upphävda detaljplanen ligger just nu hos regeringen.
Kommunen vill bland annat göra fler uppställningsplatser för båtar vid Ekudden och ärendet med den upphävda detaljplanen ligger just nu hos regeringen. Foto: Charlotte Ferneman

Naturvårdsverket och Boverket har inte samma åsikt som länsstyrelsen angående delar av detaljplanen för båtgården.

I januari förra året antog kommunfullmäktige detaljplanen för Marieholm 10:1. Att utöka antalet uppställningsplatser för båtar är ett syfte med detaljplanen. Planen för båtgården är omdiskuterad och länsstyrelsen upphävde i mars förra året beslutet, bland annat för att beslutet stred mot strandskyddsreglerna.

Kommunen överklagade i sin tur till regeringen. I sin prövning har regeringen begärt yttranden av Boverket som i sin tur inhämtat synpunkter från Naturvårdsverket.

De statliga myndigheterna delar länsstyrelsens uppfattning om att detaljplanen saknar skäl för att upphäva strandskyddet. Däremot bedömer de, och delar därmed inte länsstyrelsens uppfattning, att utvidgningen inte är av sådan omfattning att den innebär en påtaglig skada på riksintresset. Det kommer fortsatt vara möjligt att bedriva friluftsliv i anslutning till området.

– Hela strandskyddslagen är ett lotteri, den måste ändras. Ingen vet vad som gäller, vi hamnar i den här situationen gång på gång suckar kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M) och tillägger:

– Blir det ett majoritetsskifte i riksdagen lär det bli en ny strandskyddsförordning.

Vidhåller

I sitt nya yttrande till regeringen står kommunen fast vid tidigare synpunkter, men konstaterar att det är positivt att de båda statliga myndigheterna inte delar länsstyrelsens bedömning angående riksintresset.

– Vi har stått bakom detaljplanen hela tiden. Det är intressant att Boverket och Naturvårdsverket inte har samma åsikt som länsstyrelsen, säger Ida Ekeroth Clausson (S).

Artikeltaggar

BoverketIda Ekeroth ClaussonJohan AbrahamssonKsauLänsstyrelsenMariestadNaturvårdsverketPolitikSamhälle

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.