Hoppa till huvudinnehållet

Här är trion som vill flyga på jazzens vågor – har startat ny klubb i stan

Publicerad:
Johan Pihlström, Eric Sörqvist och Mikael Johansson har grundat Smoke Rings - Jazzklubb Mariestad som i april har sin första offenliga konsert för medlemmar.
Johan Pihlström, Eric Sörqvist och Mikael Johansson har grundat Smoke Rings - Jazzklubb Mariestad som i april har sin första offenliga konsert för medlemmar. Foto: Birthe Wetter

Eric Sörqvist och Johan Pihlström gillar jazz. Duon lyssnade på vinylskivor i hemmets lugna vrå några gånger. Sedan flyttade de till en större lokal. Tillsammans med Micke Johansson öppnar de nu upp för att starta en lokal intresseförening för sin favoritmusik.

I början av 2019 kom Eric Sörqvist och Johan Pihlström på att de gillar samma typ av musik. Jazz. Gärna cooljazz från amerikanska västkusten.

– Vi upptäckte att Stan Getz är en gemensam idol, berättar Johan Pihlström.

Han började lyssna på den svängiga musiken när han var i 12-årsåldern. Sparande ledde till den första egna plattan.

Johan Pihlström, Eric Sörqvist och Mikael Johanssonhar grundat Smoke Rings- jazzklubb i Mariestad
Johan Pihlström, Eric Sörqvist och Mikael Johanssonhar grundat Smoke Rings- jazzklubb i Mariestad Foto: Birthe Wetter

– Den köpte jag på Gunnar Hoffstens skivaffär i Linköping. Inte heller då var det vanligt att lyssna på den typen av musik, säger Johan.

Med tanke på hur mycket pengar han lagt på musiken, var han tvungen att lyssna på den mycket. Samma sak var det för Eric Sörqvist när han 15 år tidigare införskaffade sin första vinyl.

– Det var Stan Getz, jag köpte den 1967.

Två blir ett

Till en början satt duon hemma hos Eric. De lyssnade, lyssnade om, analyserade och jämförde.

– Vi träffades fyra, fem gånger, sedan kom pandemin. Men vi fortsatte ses, berättar Johan och erkänner:

– Vi är nog lite nördiga när vi lyssnar. Att höra en och samma låt med tolkningar från olika artister är jättespännande.

Till saken hör att Johan spelar saxofon och är väldigt intresserad av jazzens historia. Även Eric har varit instrumentalist tidigare.

– Jag spelade klarinett ett tag, men det är längesedan nu, säger han och skrattar.

Duo blev trio

Efter några träffar funderade duon på att fler kanske ville vara med på deras jazzkvällar. De kontaktade vännen Micke Johansson.

– Jag är inte uppvuxen med jazz, men i och med Spotify har jag upptäckt musikstilen mer och mer, säger han som gjorde duon till en trio.

Micke spelar piano. Men då är det elektronisk musik som gäller.

På Nygatan 17, i Mikael Johanssons lokaler, kommer de första jazzkvällarna att hållas.
På Nygatan 17, i Mikael Johanssons lokaler, kommer de första jazzkvällarna att hållas. Foto: Birthe Wetter

– Dessutom har han en lokal på Nygatan 17. Dit flyttade vi vår jazzkväll och passade på att bjuda in några vänner. Första kvällen hösten 2020 var vi sju personer, berättar Eric.

Gänget lyssnade på lp-skivor, rullband och annan inspelad musik och njöt.

Trio blir fler

Ett år senare blev det för första liveuppträdandet i jazzens tecken.

– Det var jag och min kompanjon i Skimmelå-Pihlström Duo som spelade några låtar, berättar Johan.

Då trodde gänget att intresset för musiken inte var så stort. Men när de grundat en Facebookgrupp och bjudit in folk att gilla den, blev det fler och fler som ville gå på jazzkvällar.

– Senaste tillfället var vi 22 personer. Jag trodde att det skulle bli en äldre publik, men de flesta var mellan 35 och 55 år, säger Johan glatt.

Fler vill bli förening

I och med att vi flyttade till Nygatan blev vårt långsiktiga mål att starta en intresseförening berättar Johan.

– Vår tanke är inte någon nyetablering i form av en ny jazzklubb, det här ska i stället bli en intresseförening, förklarar Eric.

I närområdet finns det enligt trion knappt några sådana.

– Värmland, Örebro och Jönköping har jazzklubbar. I övrigt är det storstäderna som gäller, säger Johan.

Det svarta hålet för jazzen i Skaraborg ska nu alltså fyllas med färgsprakande konserter. Första blir i april. Världsjazzdagen firas sedan 2012 den 30 april. Men till en början ska trion inte utmana de lokala valborgsfirandena.

I denna lokal har Johan Pihlström, Eric Sörqvist och Mikael Johansson haft några jazzkvällar, och fler ska det bli.
I denna lokal har Johan Pihlström, Eric Sörqvist och Mikael Johansson haft några jazzkvällar, och fler ska det bli. Foto: Birthe Wetter

– Vi har hela tiden tänkt; börja smått och öka långsamt, säger Eric.

I stället blir konserten en vecka innan hyllningsdagen, alltså den 23 april. På scen står Skimmelå-Pihlström Duo tillsammans med sång av Emma Sjögren.

– Det kommer inte vara något inträde men frivilligt utträde. Vi vill testa hur det går, berättar Johan.

– Alla föreningsmedlemmar, som just nu är synonymt med att vara följare av "Smoke Rings - Jazzklubb Mariestad" på Facebook, är välkomna, säger Eric och tillägger att nästa steg för trion är att formalisera intresseföreningen.

Större scen

På scenen ska de framöver spela band med maximalt fem musiker, mer tillåter inte utrymmet. Dessutom hoppas de kunna locka några toppnamn inom jazzgenren, såsom Rigmor Gustafsson eller Nisse Landgren, till Mariestad.

– Först och främst behöver vi en scen för större jazzkonserter.

Trion berättar om utmaningen att hitta en lokal för deras favoritmusik.

– Vi vill inte att det är en scen där musikerna spelar ner till publiken. Jazzklubbskänslan bygger på att alla är på samma nivå rent fysiskt. Dessutom ska det var en miljö där det känns naturligt för åhörarna att applådera mitt i en låt för visa sin uppskattning, förklarar Johan.

– Det blir ingen jazzkonsert utan publiksorl.

Artikeltaggar

JazzMariestadMusikNils LandgrenNygatanRigmor GustafssonSkaraborgSpotify

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.