Hoppa till huvudinnehållet

Leyla Salm bjuder in att ställa ut – i sin trädgård: ”Plats för 50 konstnärer”

Publicerad:
Konstnären Leyla Salm öppnar både upp sitt hus och sin trädgård för andra konstnärer samt besökare i juli.
Konstnären Leyla Salm öppnar både upp sitt hus och sin trädgård för andra konstnärer samt besökare i juli. Foto: Charlotte Ferneman

Minns du huset utanför Lyrestad som gjorde succé på Hemnet och social medier för två år sedan? Konstnären Leyla Salm bor kvar, har gjort om och hittat på ett nytt projekt.

– Jag ska öppna upp trädgården så att det kan bli en konstmässa.

I maj skulle konstnären Leyla Salm ha en utställning i Tingssalen.

– Men tyvärr insåg jag att det är alldeles för mycket för att jag ska hinna med det. Den lokalen kräver mycket konst för att fyllas, säger hon som på senaste tiden har överösts med beställningar.

– Jag var tvungen att göra ett val.

Konsekvensen blir att utställningen i Mariestad inte blir av. Extra surt då Leyla hade lovat bort en del av den som studentpresent.

Mor och dotter

Hennes dotter Igrain Joustra går just nu sista året på Västerhöjdgymnasiet med inriktning färg och form. Redan nu har 18-åringen hunnit med flera uppdrag som fotomodell, och är mycket kreativ med pennan.

– Hon har blivit jätteduktig, och det säger jag inte bara för att jag är mamma, säger Leyla Salm.

– Jag tänkte ge Igrain en gemensam utställning i studentpresent. Hon har aldrig visat sin konst i ett större sammanhang men är så värd att göra det.

Mamma Leyla berättar att det krävdes en del övertalning innan dotter gick med på idén. I och med att Tingssalen inte blir av var Leyla tvungen att hitta på något annat sammanhang för utställningen ihop med dottern.

– Det var då jag kom på ”Varför gör vi inte någonting här?”

Hemma hos

Den 9 till 10 juli ska trädgården utanför Lyrestad förvandlas till ett galleri i naturen.

– På samutställningar brukar det alltid vara en som sticker ut, och dit drar sig då alla besökare. Så fungerar vi människor, säger Leyla.

Genom att ha konstvisningen i trädgården får alla utställare en egen liten miljö att inreda.

Leyla ska förvandla sin trädgård till en levande konstmässa i juli.
Leyla ska förvandla sin trädgård till en levande konstmässa i juli. Foto: Charlotte Ferneman

– Jag tänker mig att det finns plats för 50 konstnärer.

Leyla välkomnar alla konstnärliga uttryck, enda kraven är att det som visas är skapat på egen hand och någonting mer än en hobby.

– Det får gärna komma de som inte har ställt ut tidigare, som funderar på att satsa men inte vet. Utställningen ska stärka de medverkandes självförtroende, tillägger hon.

Bjuder scouter

För att få chansen till att vara en av utställarna gäller det att ta kontakt med Leyla, beskriva sig och sin konst. Dessutom hoppas konstnären att de som ställer ut också vill jobba på plats i trädgården.

– Jag ska bjuda in några scouter från gallerier i storstäder, säger Leyla och förklarar att de kan ses som talangcoacher inom fotboll och att de kan öppna nya dörrar för talanger.

Bland de som ställer ut finns förhoppningsvis några från Västerhöjdsgymnasiet.

– Några av Igrains klasskamrater kommer förhoppningsvis att vara med här. För mig känns det jätteviktigt att ge unga talanger en chans att visa sina verk, säger mamma Leyla.

Dottern Igrain Joustra tar studenten i år och är en lovade ung konstnär. Arkivbild.
Dottern Igrain Joustra tar studenten i år och är en lovade ung konstnär. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

En annan konstnär som redan fått en plats är en lokal smed.

– Han gör halsband med Torshammare. Vi möttes på min utställning i Mariestad. Han har aldrig visat sitt hantverk offentligt men kände sig bekväm med att göra det i det här sammanhanget.

Evenemanget kommer att vara gratis, det är viktigt för Leyla.

– Jag hade funderingar på att hålla mig och min konst utanför det här, men samtidigt har jag jobbat upp mitt och kan visa och vara inspiration till att konstnärsdrömmen går att förverkliga, om man verkligen vill.

Även konstnärens hem kommer att vara öppet för besökare den helgen, huset är som ett levande konstverk i sig.
Även konstnärens hem kommer att vara öppet för besökare den helgen, huset är som ett levande konstverk i sig. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

HantverkHemnetKeramikKonstLeyla SalmLyrestadMariestadSkaraborgSkövdeSmedSmyckenTingssalenTrädgårdUtställningar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.