Hoppa till huvudinnehållet

Två lokala kyrkor med i fransmännens fotobok: ”Jag blev väldigt förtjust”

Publicerad:
”Boken är väldigt personlig. Vår tanke var inte att publicera en guide för turister. Laurent och jag ville visa ofullkomlighet av mänskliga prestationer även i ett religiöst ramverk”, säger författaren Philippe Bouquet (till vänster) om boken.
”Boken är väldigt personlig. Vår tanke var inte att publicera en guide för turister. Laurent och jag ville visa ofullkomlighet av mänskliga prestationer även i ett religiöst ramverk”, säger författaren Philippe Bouquet (till vänster) om boken. Foto: Laurent Denimal

Två lokala kyrkor har förevigats i en bok: Älgarås och Lugnås.

Fransmännen Laurent Denimal och Philippe Bouquet står bakom boken som porträtterar 30 stycken svenska landsortskyrkor.

– Vi valde ut de vi blev mest berörda av, säger författaren Philippe Bouquet.

Fransmannen Philippe Bouquet hade en dröm: att lära fransmännen mer om den svenska kulturen. Han är en före detta professor i skandinaviskt språk och hyser en stor fascination för Sverige och dess kulturarv. Drömmen landade i en fotobok om svenska landsbygdskyrkor som översattes till både svenska, engelska och franska.

– Jag ville bidra till att svensk kultur blir mer känt i Frankrike, vilket är något jag har kämpat för hela mitt professionella yrkesliv, säger Philippe.

På en resa i Sverige med frun hade de upptäckt några landsbygdskyrkor som professorn fascinerades över. Bland annat fann de kyrkan i Lugnås och Älgarås.

Lugnås kyrka är en av de trettio kyrkor som valdes ut till fotoboken.
Lugnås kyrka är en av de trettio kyrkor som valdes ut till fotoboken. Foto: Laurent Denimal

Han visste sedan tidigare om de svenska träkyrkornas existens och att Frankrike inte hade några som motsvarade dessa.

– Jag blev rörd över skönheten.

”Mer dekorativa”

Philippe träffade en annan fransman, fotografen Laurent Denimal, som bor i Stockholm. Han beskriver det som ”tur att de fann varandra”, då båda delade samma intresse för kyrkornas skönhet och kulturen.

De bestämde sig för att göra en bokserie om kyrkorna och påsken 2009 bilade de ner till Västra Götaland och Värmland för att förverkliga projektet. Philippe hade förberett resvägen och valt ut de kyrkor de skulle besöka. Gemensamt för alla var deras handmålade inredning.

– Han visste vad han hade att förvänta sig, för mig var det nytt, säger fotografen Laurent Denimal.

– Vi har väldigt många småkyrkor i Frankrike, men de är inte målade på samma sätt som här. I Sverige är de mer dekorativa. Philippe blev väldigt förtjust, och jag med.

Intensiv resa

Resan varade en vecka och de snittade på fyra besök varje dag, något som Laurent beskriver som intensivt.

Trettio kyrkor valdes till boken utifrån några av fransmännens kriterier.

– Vi ville representera Sverige och presentera några olika stilar och historiska perioder. Eftersom vi inte kunde ha med alla kyrkor vi besökte till boken, valde vi ut de vi blev mest berörda av, säger Philippe.

”Konstnärerna är inte perfekta, inte målningarna heller, även om de försökte beskriva perfektion”, säger Philippe. Detta är en målning i Älgarås kyrka som är med i boken.
”Konstnärerna är inte perfekta, inte målningarna heller, även om de försökte beskriva perfektion”, säger Philippe. Detta är en målning i Älgarås kyrka som är med i boken. Foto: Laurent Denimal

Fransmännen finansierade boken på egen hand, med tanke att det skulle bli den första i en serie med böcker. I januari blev den klar.

– Vi tänkte att vi skulle kunna hitta en publicist som ville släppa hela serien och kunde finansiera de andra volymerna. Tyvärr kunde vi inte hitta ett sådant förlag, säger Philippe.

För den som vill norpa sig ett exemplar går den att beställa på Laurents hemsida eller mejl. Fotografen berättar att många stiftelser har köpt in den. Och kyrkor, såklart.

– Ja, vi är ju väldigt nischade, säger Laurent.

Boken var tänkt att vara den första i serien av ett halvt dussin.
Boken var tänkt att vara den första i serien av ett halvt dussin. Foto: Privat

Artikeltaggar

Nöje/Kultur

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.