Miljoner till kyrkliga kulturarv – hit ska pengarna gå: ”Omfattande arbete”

Publicerad:
Hassle Kyrka har beviljats totalt 4,2 miljoner kronor från staten och stiftet för lägga om skiffertaket. Det är ett stort och påkostat arbete, men efter det beräknas taket hålla ytterligare 100 år enligt fastighetsingenjören Johan Larsson. Foto: Charlotte Ferneman/arkiv

Totalt delas 63 miljoner kronor ut till renovering av kyrkliga kulturarv i Skara stift. I Mariestad, Gullspång och Töreboda kommuner får kyrkobyggnaderna 18,8 miljoner för olika renoveringsprojekt och åtgärder.

Ett av de större projekten är en omläggning av skiffertaket på Hassle kyrka, som varit stängd i flera år.

Nu är det klart vilka kyrkor i Skara stift som får statliga pengar till renovering under 2023. Det handlar om cirka 47 miljoner kronor som stiftsstyrelsen fördelat till åtgärder som är antikvariskt motiverade.

Syftet är att det kyrkliga kulturarvet ska förvaltas för framtiden. Dessutom fördelas ytterligare drygt 15 miljoner i kyrkobyggnadsbidrag i stiftet, som är ett inomkyrkligt bidrag som fördelas av stiftsstyrelsen.

Ett av projekten som beviljats medel i Mariestad med omnejd är en omläggning av skiffertaket på Hassle kyrka. Totalt får projektet 4,2 miljoner.

– Vi gjorde ett större arbete för tio år sedan och säkerställde fasader och annat. Det konstaterades att taket var i behov omläggning redan då, men vi valde att göra enklare lösning och lösa problemet temporärt. Det har fungerat bra i tio års tid och nu är det hög tid att göra en omfattande takskifferomläggning, säger Johan Larsson, fastighetsingenjör på Skara stift som arbetar för Amnehärads-Lyrestads pastorat kring dessa frågor.

Johan Larsson är fastighetsingenjör på Skara stift och arbetar med flera renoveringsprojekt i Amnehärads-Lyrestad församling, som skiffertakomläggningen på Amnehärads kyrka och det kommande på Hassle kyrka.
Johan Larsson är fastighetsingenjör på Skara stift och arbetar med flera renoveringsprojekt i Amnehärads-Lyrestad församling, som skiffertakomläggningen på Amnehärads kyrka och det kommande på Hassle kyrka. Foto: Per Claesson/arkiv

Han är projektledare för ett liknande arbete på Amnehärads kyrka i Gullspång, där skiffertaket läggs om på samma satt. Där var taket också i stort behov av omläggning och arbetet väntas vara klart i september.

Öppnar troligen inte igen

Målsättningen är att Hassle kyrka ska få taket renoverat under 2023, först ska det detaljprojekteras och upphandlas. Själva arbetet beräknas ta fyra-fem månader.

– Det är ett omfattande arbete där man plockar ner varje skiffersten, sorterar dem, gör nytt underlag och återmonterar alla stenar.

Hassle kyrka är stängd sedan flera år tillbaka och kommer att vara det tills vidare. Takrenoveringen innebär inte att den öppnar igen.

– Frågan diskuteras i stort hur vi ska använda kyrkor i framtiden. Det förefaller osannolikt att man skulle fira gudstjänst i kyrkan, säger Johan Larsson och förklarar att man som ägare har ett krav på sig att vårda och förvalta kyrkan.

– Att ha tak och fasad som är helt är en förutsättning. Skiffertak har en lång livstid, är den väl genomförd kan den hålla 100 år. Det är dyra material och fina lösningar med lång hållbarhet.

Hassle kyrka fick tornet omputsat med bidrag från stat och stift. Nu har Amnehärads-Lyrestads pastorat beviljats pengar för att lägga om skiffertaket 2023.
Hassle kyrka fick tornet omputsat med bidrag från stat och stift. Nu har Amnehärads-Lyrestads pastorat beviljats pengar för att lägga om skiffertaket 2023. Foto: Charlotte Ferneman/arkiv

Takomläggningen finansieras genom bland annat den kyrkoantikvariska ersättningen, KAE. Pengarna beviljas av riksdagen och består av statliga skattemedel. Totalt fördelas 460 miljoner kronor per år mellan Sveriges 13 stift. Pengar ska gå till kostnadskrävande och antikvariskt motiverade åtgärder på byggnader och inventarier som är skyddade enligt kulturminneslagen. I bara Skara stift finns 435 sådana kyrkor och kapell.

Skiffertak har en lång livstid, är den väl genomförd kan den hålla 100 år.
Johan Larsson
Ullervads kyrka har beviljats 6,8 miljoner kronor i ersättning från staten och stiftet för att byta ut koppartaket under 2023.
Ullervads kyrka har beviljats 6,8 miljoner kronor i ersättning från staten och stiftet för att byta ut koppartaket under 2023. Foto: Lisa Bring

Störst summa i Mariestad, Töreboda och Gullspång beviljades till Ullervads kyrka. Totalt nästan 6,8 miljoner kronor för att byta ut koppartaket.

Även Mariestads domkyrka får en större summa, drygt 6,2 miljoner kronor som ska gå till den pågående fönsterrenoveringen. Arbetet med att renovera de elva stora masverksfönstren inleddes november 2018 och då beräknades det kosta cirka 40 miljoner att byta ut alla.

Fönsterrenoveringen i Mariestads domkyrka kan fortsätta även 2023.
Fönsterrenoveringen i Mariestads domkyrka kan fortsätta även 2023. Foto: Charlotte Ferneman/arkiv
Alltmer glasklart i Domkyrkan – fönster två ersättsSkiffertaket läggs om för första gången – efter 130 år
Så mycket får kyrkorna i Mariestad, Töreboda och Gullspång
KyrkaEnhetProjektKyrkoantikvarisk ersättningInomkyrkligt kyrkounderhållsbidrag
Berga kyrkaAmnehärad-Lyrestads pastoraIn- och utvändig renovering135 00027 000
Hassle kyrkaAmnehärad-Lyrestads pastorat Omläggning av skiffertak2 342 188 1 873 750
Bredsäters kyrkaLugnås-Ullervads pastoratDrift och underhåll av inbrotts- och brandlarm71 250
Ullervads kyrkaLugnås-Ullervads pastoratByte av koppartak3 765 6253 012 500
Leksbergs kyrkaMariestads församlingOmmålning Av träpaneler, innertaket och trappräcket i vapenhuset60 000 36 000
Leksbergs kyrkaMariestads församlingTaktjärning 105 75021 150
Mariestads domkyrkaMariestads församlingFönsterrenovering5 198 4381 039 688
Torsö kyrkaMariestads församlingOmmålning och renovering av fönster på norra sidan176 250 35 250
Beatebergs kyrkaTöreboda pastoratÅtgärdsprogram för inventarier, tas fram av konservator15 750
Beatebergs kyrkaTöreboda pastoratMålning av väggar och dörrar i koret, samt orgelhus. Mindre putslagningar på vägg i koret. Slipning och lackning av golv i koret.25 000
Bäcks kyrkaTöreboda pastoratÅtgärdsprogram inventarier, utförs av konservator15 750
Ekeskogs kyrkaTöreboda pastoratÅtgärdsprogram och planering för renovering av Ekeskogs klockstapel159 750
Ekeskogs kyrkaTöreboda pastoratBesiktning, rengöring och tvätt av samtliga tak35 888 7 178
Fredsbergs kyrkaTöreboda pastoratÅtgärdsprogram för inventarier som ska utföras av konservator15 750
Fredsbergs kyrkaTöreboda pastoratBesiktning, rengöring och tvätt av tak, långhus och sakristia43 3628 672
Fredsbergs kyrkaTöreboda pastoratInstallation av 3 stycken portabla avfuktare för att komma tillrätta med fuktproblem, påväxt av mögel konstaterad på vissa väggar i kyrkan52 500
Fredsbergs kyrkaTöreboda pastoratPutslagningar (slätputs), avfärgning samt reparation på långhus och sockel (utvändigt)35 00010 500
Fägre kyrkaTöreboda pastoratPutslagning och ommålning i vapenhus och sakristia50 000
Halna kyrkaTöreboda pastoratÅtgärdsprogram för inventarier tas fram av konservator15 750
Hjälstads kyrkaTöreboda pastoratReparation och konservering av Missale från 154747 709
Hova kyrkaTöreboda pastoratRengöring, reparation med mera av mässhake15 300
Hova kyrkaTöreboda pastoratInstallation av 3 st portabla avfuktare för att komma tillrätta med fuktproblem och ev. mögelpåväxt52 500
Mo kyrkaTöreboda pastoratRenovering av fem stycken fönsterm steg 245 0009 000
Trästena kyrkaTöreboda pastoratÅtgärdsprogram för inventarier, tas fram av konservator15 750
Töreboda kyrkaTöreboda pastoratRengöring, reparation och konservering av tre böcker tillhörande Töreboda kyrka, Halna kyrka och Mo kyrka91 500
Älgarås kyrkaTöreboda pastoratReparation och rengöring av två mässhakar 28 350
Älgarås kyrkaTöreboda pastoratDrift av säkerhetssystem116 250
Drygt 60 miljoner kronor till kyrkliga kulturarv

Artikeltaggar

GullspångKyrkoantikvarisk ersättningMariestadMariestads domkyrkaSamhälleSvenska kyrkanTörebodaUllervads kyrka

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare