Hoppa till huvudinnehållet

Ny vind i seglet för Mariestadsbandet – showtime på teatern

Publicerad:
Pandemin gav bandet Vänervind en nytändning. Och energin är på topp när de återigen får ses och spela tillsammans.
Pandemin gav bandet Vänervind en nytändning. Och energin är på topp när de återigen får ses och spela tillsammans. Foto: Jeanette Fredriksen

Sist de spelade ihop var i oktober 2019. Nu är det dags för bandmedlemmarna att damma av sina instrument och sprida glädje igen, både för varandra och på scenen.

– Vi är så taggade! utbrister Anna Nordström.

Temat är: ”Americana, glömda pärlor och eget” och den 23 april smäller det på teatern i Mariestad. Med fullständiga serveringsrättigheter och mängder av energisprudlande låtar, hoppas Vänervind på en riktig brakfest.

Bandets åtta musiker har spelat tillsammans i över 15 år, varje vecka har de setts. Därför berättar de att saknaden efter såväl varandra som publiken har varit enorm under pandemin.

Sex av de åtta bandmedlemmarna i Vänervind. Den 23 april uppträder samtliga på teatern i Mariestad.
Sex av de åtta bandmedlemmarna i Vänervind. Den 23 april uppträder samtliga på teatern i Mariestad. Foto: Jeanette Fredriksen

– Nu har vi fått nytändning och ännu mer spelglädje, säger Olle Nordström.

I replokalen utanför Mariestad ligger stämgafflarna varma. Diggandet från musikälskarna vittnar om att energin är på topp.

– Vi trodde det skulle låta sämre när vi började spela ihop igen, men allt är precis som vanligt, säger Claes Göran Andersson.

Bandet som bildades 1974 har under årens lopp fått nya bandmedlemmar, men också tappat en och annan stjärna. Nu har de varit samma oktett sedan 2012. De träffas varje vecka och har runt tre spelningar om året. Den 23 april är det dags att ta på finskorna och stämma gitarren, för då ska de upp på scen.

– Vi är så taggade, det är något speciellt med att stå på scen och få göra det man älskar, berättar Anna Nordström.

Det blir en blandning av egenskrivna låtar, deras egna tolkningar av välkända låtar och något mindre kända låtar, berättar Olle Nordström samtidigt som han går in i den något trånga inspelningsstudion.

– Vi har nytolkat en Kim Larsen låt: ”fyra på en cykel”, den tycker vi är väldigt go att köra, säger han.

Av 100 låtar som de regelbundet kör när de spelar ihop är ett tiotal egenskrivna. Under framträdandet på teatern kommer de blanda olika musikstilar.

Att replokalen är något trång för de åtta musikerna, gör ingenting. Även fast de inte spelat på över ett år har deras instrument stått kvar på samma plats.
Att replokalen är något trång för de åtta musikerna, gör ingenting. Även fast de inte spelat på över ett år har deras instrument stått kvar på samma plats. Foto: Jeanette Fredriksen

– Det blir mycket Bob Dylan, men också låtar från Cornelis Vreeswijk, förklarar Lennart Andersson.

Samtliga intäkter under kvällen går till Ukraina.

Artikeltaggar

Klassisk musikMariestadMariestads teaterNöje/KulturVänervind

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.