Hoppa till huvudinnehållet

Fotbollspremiär, damhockey och konsert för Ukraina – här får du helgkoll

Publicerad:
Damhockey, konserter, utställningar, hundpromenad och mycket annat. Det finns mycket att göra i Mariestad i helgen.
Damhockey, konserter, utställningar, hundpromenad och mycket annat. Det finns mycket att göra i Mariestad i helgen.

Det ser ut att bi en helg med härligt väder, om än något svalare temperaturer på dagen jämfört med i veckan. Då kanske det passar bra med en tipspromenad till förmån för Ukraina? För den som vill se sport, livemusik, gå på musikquiz eller kika på veteranfordonsdelar finns det också aktiviteter – kika in listan.

På scen

Helgen kan inledas med ett musikquizSand på fredag. Choffe och Rickard bjuder återigen på kluriga frågor och gungiga riffs.

På lördag blir det jazzkväll i Mariestads gamla stadshus. På Nygatan 17 har en trio skapat en intressegrupp i jazzens tecken. Första konsertkvällen står Skimmelå-Pihlström Duo tillsammans med sång av Emma Sjögren för musiken. Här kan du läsa mer om satsningen:

Här är trion som vill flyga på jazzens vågor – har startat ny klubb i stan
Här blir det jazzkväll på lördag i Mariestad.
Här blir det jazzkväll på lördag i Mariestad. Foto: Birthe Wetter

Samma kväll bjuder även bandet Vänervind på en konsert. Deras toner kommer att klinga från Mariestads teaterns scen. Vår reporter Jeanette Fredriksen har intervjuat musikerna inför återuppstarten efter pandemin:

Ny vind i seglet för Mariestadsbandet - Showtime på teatern

I Mariestad blir det en unik konsertupplevelse till förmån för Ukraina. Söndagens ”Live för Ukraina” förenar Creedence tribute och A tribute to Dire Straits på samma scen i Jubileumsteatern.

Här är en del av gänget som laddar för konserten ”Live för Ukraina”
Här är en del av gänget som laddar för konserten ”Live för Ukraina” Foto: Charlotte Ferneman

I Södra Råda bygdegård blir det också konsert på lördagskvällen. Susanne Alfvengren ger en konsert, hon är känd för att med gitarr spela en visaktig pop och hade på 80-talet fler svensktoppshits.

Susanne Alfvengren till Södra Råda på lördag

På söndag bjuder Dragspelets vänner in till en spelträff i Mariestads församlingshem för att spela, sjunga och lyssna i gemenskap.

Det blir också flera gudstjänster med musik under helgen. Mokyrkan Hova har på söndagen gudstjänst där Bitte & Hasse Lidman står för sången. Töreboda Missionskyrka har på söndagskvällen Skavlangudstjänst med Kari Jensen med gäster. Det blir också strängmusik och servering.

På söndagen spelas ett nyskrivet orgelstycke i Mariestads domkyrka som kyrkomusikern Anders Börjesson skrivit som utgår från Ukrainas nationalsång.

– Jag vill förmedla det hemska i kriget och Ukrainas kamp med allt vad det innebär, därför börjar stycket i moll, säger Anders Börjesson till MT.

Konst och kultur

På lördag är det vernissage för Gun-Britt ”Mimmi” Sandbergs och Raili Sarjas konstutställningen Eld och vatten. MT var på plats när de två Mariestadskonstnärerna satte upp sina verk i Tingssalen. Här kan du läsa intervjun:

Raili och Mimmi – goda vännerna som går genom eld och vatten i konsten
 Gun-Britt "Mimmi" Sandberg och Raili Sarja har vernissage på lördag.
Gun-Britt "Mimmi" Sandberg och Raili Sarja har vernissage på lördag. Foto: Birthe Wetter

Fram till söndag visar konstnären Lillemor Hansson och fotograf Bertie Walting sina konstverk i Gutenberghuset i Mariestad.

Denna helg har David Flury en konstutställning i Logården i Odensåker. Den frilansande konstnären kommer ursprungligen från Schweiz men brukar spendera sommaren i Sverige. Nu ska han visa målningar i olja och akryl som bland annat är inspirerade från tidigare traktorutflykter.

Sportevenemang

På fredag spelar Mariestads Bois FF seriepremiär hemma mot Korsberga IF. Det efter att ha begärt sig själva ner i division 4.

”Damfyran” redo för avspark: ”Hugget som stucket”
Mariestads Bois har seriepremiär i division 4 på fredagen.
Mariestads Bois har seriepremiär i division 4 på fredagen. Foto: Charlotte Ferneman

Mariestad Bois hockeys nystartade damlag spelar på lördag sin första hemmamatch. Partille samt Munkedal/Uddevalla gästar Mariehus arena för ett sammandrag.

På söndag blir det Skaraborgsderby när IFK Mariestad spelar hemma på Lekevi mot IFK Skövde i herrarnas division 3 nordvästra Götaland.

Övrigt

Mariestads fordonshistoriska sällskap har vårstädat. Eller i alla fall ska de på lördagen ha försäljning av veteranfordonsdelar i Mariestad och därmed tömma två garage.

Bild från en tidigare försäljning av veteranfordonsdelar som Mariestads fordonshistoriska sällskap haft tidigare.
Bild från en tidigare försäljning av veteranfordonsdelar som Mariestads fordonshistoriska sällskap haft tidigare. Foto: Alf Ehn

På lördag arrangeras återigen hundvandring i Töreboda. Dit är fyr- och tvåbenta ekipage välkomna under förmiddagen för att ta en gemensam promenad.

I Hova har fotografen och stylisten Örjan Jakobsson utförsäljning av sina kläder som använts i studio.

På lördagseftermiddagen har Ullervad Leksbergs hembygdsförening auktion och loppis på Persgården. Överskottet går till Ukraina.

På lördagskvällen bjuder Korskyrkan Mariestads in till sitt vardagsrum. En lugn kväll med mat, gemenskap, aktivitet och en andakt utlovas.

Älgarås hembygdsgård har öppet hus på lördagen och bjuder in till att titta på arkivet över Älgarås socken där man kan se vilka som levt och bott i bygden.

Vid söndagens tipspromenad på Snapens friluftsgård förenas nytta med nöje. Mariestads fyrsällskap, som har sin klubblokal Loftet i anslutning till friluftsgården, är arrangör för promenaden, där alla intäkter skänks till förmån för Ukraina. Pengarna ska överlämnas vid välgörenhetskonserten på Jubileumsteatern med de lokala banden A tribute tog Dire Straits och Creedence tribute.

– Givetvis hoppas vi på mycket besökare så vi får ihop en bra slant till insamlingen, säger Bo Björk i fyrsällskapet.

På söndagen invigs även hissen vid Hembygdsgården Otterbäcken av Amnehärads hembygdsförening. Fotoutställning om sjömanskyrkan, visning av gamla Otterbäcksbilder, lotteri och servering utlovas.

Artikeltaggar

Creedence TributeDragspelGullspångHovaJazzKonserterMariestadNöje/KulturNygatanTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.