Hoppa till huvudinnehållet

Kungahuset kommer inte till 200-årsjubiléet – nobbar Hajstorp

Publicerad:
200-årsjubileet i Hajstorp den 23 september passar inte in i kungaparets kalender, meddelar hovet.
200-årsjubileet i Hajstorp den 23 september passar inte in i kungaparets kalender, meddelar hovet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Trots att Hajstorp har en stolt tradition av kungabesök i samband med att Göta kanal har invigts och firats, har kungaparet valt att tacka nej till inbjudan att delta i 200-årsfestligheterna på västgötasidan i september.

– Det är bedrövligt att de väljer att närvara vid firandet på Östgötasidan istället, säger kommunchefen Michael Nordin.

När Göta kanal firar sitt 200-årsjubileum i sommar med en rad evenemang längs den 19 mil långa sträckan från Sjötorp i väst till Mem i öst, är det i själva verket västgötadelen av kanalen man firar. Den östliga sträckan öppnade först tio år senare, men för enkelhetens skull har Göta kanalbolag valt att kalla det gemensamma firandet för ett 200-årsjubileum över hela linjen.

Att västgötadelen invigdes i Hajstorp för 200 år sedan i kunglig närvaro av Karl XIV Johan, och kung Gustav V fanns på plats när kanalen hundra år senare fyllde ett sekel jämnt, gjorde att Töreboda kommun fann det högst naturligt att bjuda in kungaparet till firandet i Hajstorp den 23 september i år. Det gjordes i god tid, ett år innan det hela skulle äga rum.

Två inbjudningar

Det visade sig dock att Göta kanalbolag också skickat en inbjudan till hovet, att delta i jubileet vid Bergs slussar den 9 juli. Den inbjudan har kungaparet tackat ja till, samtidigt som man tackar nej till att komma till Hajstorp.

– Vi skickade en separat inbjudan till Kronprinsessan också, men henne har vi inte fått svar från än, säger Magnus Hollwin, marknads- och kommunikationschef på Göta kanal.

Ett bedrövligt val, tycker kommunchefen Michael Nordin.
Ett bedrövligt val, tycker kommunchefen Michael Nordin. Foto: Malin Bring

– Vad jag förstår gav hovet i uppdrag till de båda berörda landshövdingarna att samordna inbjudningarna eftersom kungaparet inte kunde göra två besök, säger Michael Nordin.

– Besöket vid Bergs slussar passade tydligen kungaparets kalendrar bättre, men jag måste säga att jag tycker det är ett bedrövligt val, med tanke på den tradition vi har i Hajstorp.

Artikeltaggar

HajstorpKarl XIV JohanMichael NordinTöreboda kommunTurism

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.