Hoppa till huvudinnehållet

”Bryt ihop och kom igen” – Mikael Westman är tillbaka på teatern

Publicerad:
Reporter Birthe Wetter
Birthe Wetter
birthe.wetter@mariestadstidningen.se
Mikael Westman är återigen i sina hemtrakter. Han gästar teatern med samma musiker, några låtar från senaste plattan och minst en nyhet. Bildkollage av arkivbilder.
Mikael Westman är återigen i sina hemtrakter. Han gästar teatern med samma musiker, några låtar från senaste plattan och minst en nyhet. Bildkollage av arkivbilder. Foto: Charlotte Ferneman

Sjötorpssonen hade sin allra första spelning på Mariestads teater. Efter pandemins ofrivilliga paus tog han upp gigandet på samma plats. Nu är han åter.

– Lokalen har så grymt bra ljud, säger Mikael Westman.

Liten man gör så gott han kan var ett av spåren på Mikael Westmans första soloalbum. Det släppets i januari 2020. Men spelningen av de då nya låtarna flyttades fram flera gånger. Först i november 2021 blev spelningen på hemmaplan av.

– Då var det ganska mycket folk och supertrevligt. Att få se jättemånga ansikten från uppväxten i publiken är så kul, säger musikern.

Skivan med namnet Kaos & obalans är en summering av vad han har varit med om i livet hittills. Att framföra den musiken live på hemmaplan var unikt.

– Magnus på teatern tyckte att det var lika bra att boka in ett till datum till våren, berättar Mikael.

Det blev den 30 april, alltså nu på lördag.

– Jag tänkte inte på att det är valborgsmässoafton. Under pandemin har alla datum flyttats så många gånger så att jag bara kollat om jag är ledig det datumet och bokat på, erkänner musikern.

Kommer igen

Till lördagens gig på teatern har han med sig material från ett nytt album. Singeln Bryt ihop och kom igen som släpps dagen innan.

– Den handlar om kärlek när den är som sämst, om ett förhållande som inte är så bra, förklarar Mikael.

Han beskriver soundet som rock 'n' roll med "lite skit under naglarna".

– Det doftar gammal The Faces och tidig Rod Stuart. Dessutom blir det fantastiskt slidespel av självaste Stefan Jonsson.

Den 29 april släpper han singeln Bryt ihop och kom igen.
Den 29 april släpper han singeln Bryt ihop och kom igen. Foto: Pressbild

Omslaget till singeln är tagen för flera år sedan.

– Jag jobbade då åt Musik i Väst, det var en 50-talsföreställning för pensionärer. Vi hade en spelning i en bygdegård utanför Skövde där de serverade smörgåstårta. Du vet sådana bitar som var i storlek av ett glasspaket, berättar Mikael.

Bilden fångar hans minspel från då, bakom ett hav av gigantiska bitar smörgåstårta.

– Bryt ihop och kom igen, liksom.

Samma gäng

Bandet denna kväll är samma som Westman hade med sig vid förra spelningen: Mariestadsgitarristen Stefan Jonsson, PJ Altin på piano, Johan Håkansson bakom trumsetet och Sven Lindvall på bas.

– För de som var på förra konserten kommer det att bli en del nytt blandat med material från förra albumet, berättar frontpersonen.

Mikael Westman ser fram emot att få spela på Mariestads teater igen. Arkivbild.
Mikael Westman ser fram emot att få spela på Mariestads teater igen. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

Han har via sina sociala medier startat en uppmaning inför konserten.

– På låten Laddar mig är det blockflöjt med och spelar. Så alla som har med sig instrumentet och kan bevisa att de fixar att spela det där är välkomna att vara med.

Mikael hoppas vidare på att inom kort färdigställa den nya plattan.

– Nästa singelsläpp av totalt fyra blir om några veckor. Sedan hoppas jag att albumet kommer ut i september.

Spelas in

Ljudet från lördagens konsert kommer att bandas och förhoppningsvis mynna ut i en utgivning längre fram.

– Mariestads teater är en fantastisk grym lokal att spela i. Dels för att den inte är så stor, dels för att det är skön akustik, säger Mikael som stått på många scener.

– Här kan jag nästan stå på scen och prata med publiken utan att behöva mikrofon. Efter att ha spelat mycket på andra konserthus och teatrar började jag förstår hur magisk scenen är där jag hade min allra första konsert.

Artikeltaggar

KonserterMariestadMariestads teaterMikael WestmanMusikRockSjötorpSkövdeStefan Jonsson

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.