Hoppa till huvudinnehållet

Tystnad om misshandeln i Töreboda i helgen

Publicerad:
Fältarna arbetade inte i lördags kväll, men brukar ofta få reda på vad som rör sig i byn. Inte så den här gången.  (Arkivbild på fältassistenterna Martin Karlsson och Birgitta Rask.)
Fältarna arbetade inte i lördags kväll, men brukar ofta få reda på vad som rör sig i byn. Inte så den här gången. (Arkivbild på fältassistenterna Martin Karlsson och Birgitta Rask.) Foto: Malin Bring

Polisen är förtegen om utredningen av det brutala överfallet i Töreboda i helgen.

– Det är många involverade, och därmed desto angelägnare att inget av det vi vet kommer ut i förväg, säger Ola Sanfredsson, chef för utredningsgruppen vid Mariestadspolisen.

– Vi brukar ha örat mot marken när det gäller den här typen av händelser, men den här gången har det varit helt tyst. Skulle vi höra något agerar vi naturligtvis på det, säger Johan Danielsson, rektor på Centralskolan.

Varken socialtjänsten eller polisen har hört av sig till skolan med frågor eller information om det brutala överfallet i lördags kväll, då två personer i 30-årsåldern blev nedslagna av ett stort gäng på Östra Torggatan i Töreboda.

Fältarna har inte heller hört ett ljud om vad som ska ha utspelat sig, eller varför.

– Det är mycket märkligt, tycker jag. Om det rörde sig om en så stor grupp som 20 personer borde flera ha hört och sett något, säger Birgitta Rask.

– Det har inte ens ryktats något om vilka det misshandlade paret är, och sådant brukar sprida sig mycket fort, säger hon.

Efter att ha läst om attacken hörde Sverigedemokraternas ordförande Marco Terenziani av sig till MT:

– Det är precis så här det börjar om man år efter år blundar för problemen istället för att prata om dem och göra något åt dem. Det är bland annat därför vi i SD kommer att jobba för att det öppnas en polisstation i Töreboda, säger han.

Ingen lösning

Den idén tror ks-ordföranden Bengt Sjöberg inte på.

– En polisstation löser inte problemen. Att upprätta en polisstation där en eller två poliser är låsta för att ta emot stöldanmälningar och liknande på dagtid skulle inte förhindra den här typen av brott, säger han.

– Det kan göras på annat sätt, genom att polisen kommer och är mer närvarande på kvällar och nätter.

Bengt Sjöberg avvisar även att kommunen blundar för problemen.

– Vi har regelbundna EST-möten där kommunpolisen, socialtjänsten, skolan, räddningstjänsten och handeln diskuterar aktuella problem och vilka åtgärder som bör sättas in.

Som så ofta vid ”blåljushändelser” fylls sociala medier av kommentarer och spekulationer om händelsen.

Birgitta Rask säger att hon skulle önska att människor inte reagerar med rädsla på grund av händelsen, utan snarare inser vikten av att alla hjälps åt att hålla Töreboda lugnt och säkert.

– Ju fler vuxna som rör sig ute på kvällarna desto tryggare blir det för oss alla. Om man så bara tar en kort promenad eller rastar hunden en halvtimme är det värdefullt, säger hon.

Artikeltaggar

Bengt SjöbergBirgitta RaskBrott & blåljusCentralskolanJohan DanielssonMarco TerenzianiMariestadspolisenÖstra TorggatanSamhälle

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.