Hoppa till huvudinnehållet

Ny dyr konsultchef löser lucka hos kommunen

Publicerad:
Mariestad behöver en tillfällig chef för samhällsbyggnadsförvaltningen. Lösningen blir att köpa in en konsult. Det blir Tommy Jingfors, med lång erfarenhet som förvaltningschef inom kommunal regi.
Mariestad behöver en tillfällig chef för samhällsbyggnadsförvaltningen. Lösningen blir att köpa in en konsult. Det blir Tommy Jingfors, med lång erfarenhet som förvaltningschef inom kommunal regi. Foto: Helena Ingman Lindström

Mariestads kommun anlitar ytterligare en konsultchef. Den här gången gäller det samhällsbyggnadsförvaltningen. Tjänsten kostar kommunen tolvtusen kronor för varje dag som konsulten arbetar.

På onsdag får kommunen en ny chef. Då börjar konsulten Tommy Jingfors som tillförordnad samhällsbyggnadschef. Han efterträder Per Garenius som har fått ett nytt uppdrag som biträdande kommundirektör samt stabschef.

– Rekryteringen av en ny samhällsbyggnadschef pågår. Under perioden tills en ny ordinarie chef är på plats köper vi in tjänsten, säger Per Garenius.

Kommunen såg lösningen som bättre än att lyfta någon internt.

– Då uppstår luckan någon annanstans, påpekar HR-chef Per Johansson.

1,2 miljoner

Precis som i fallet med tf socialchef Annika Larsson Maspers hyrs Jingfors in från Chefspoolen i Sverige AB. Prislappen är densamma, tolvtusen kronor per arbetad dag. Enligt avtalet kan Jingfors behöva jobba två till fyra dagar i veckan från den 4 maj och tills ny chef är på plats, som längst till 31 oktober. Det innebär att den totala kostnaden kan bli upp till 1,2 miljoner kronor.

Per Garenius blir biträdande kommundirektör och stabschef.
Per Garenius blir biträdande kommundirektör och stabschef. Foto: Charlotte Ferneman

HR-chef Per Johansson tycker att det är rätt val att köpa in tjänsten.

– Hade vi lyft någon annan i organisationen hade vi fått lösa dennes ordinarie uppdrag. Det kanske hade inneburit driftsproblem och det är inte heller gratis.

Tommy Jingfors har tidigare varit förvaltningschef inom Åmåls kommun och kommer närmast från en tjänst som chef för fritids- och folkhälsoförvaltningen i Borås kommun. Han ska nu leda samhällsbyggnadsförvaltningen i Mariestad, men också ”lämna synpunkter på framtida organisering, styrning och ledning samt budgetstyrning 2022 och budget 2023”, enligt avtalet.

– När vi får in en person med erfarenhet vore det dumt att inte ta del av det han vet och ser, säger Per Johansson och förklarar att skrivningen är ett sätt att få en heltäckande överenskommelse.

Under tiden pågår rekryteringen av ny samhällsbyggnadschef. De första intervjuerna är inbokade under vecka 20.

Hon tar över efter Utbo – konsult som kostar kommunen 12 000 kronor per dagMariestad satsar – ny avdelning ska göra kommunen redo för stora etableringarEfter turbulensen – kommunen splittrar sociala sektornDärför lämnar personal kommunen: ”Det saknas styrning och ledning”

Artikeltaggar

Annika Larsson MaspersArbeteMariestads kommunPer GareniusPer Johansson

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.