Hoppa till huvudinnehållet

Amanda från Mariestads ridklubb är VM-klar: ”Han hoppade fantastiskt bra”

Publicerad:
Reporter Peter Gustafsson
Peter Gustafsson
peter.gustafsson@mariestadstidningen.se
Amanda Staam och ”Kråkan” kammande hem förstaplatsen i polska Sopot, vilket innebär att ekipaget är kvalificerat för både VM och EM.
Amanda Staam och ”Kråkan” kammande hem förstaplatsen i polska Sopot, vilket innebär att ekipaget är kvalificerat för både VM och EM. Foto: PRIVAT

Amanda Staam från Moholm hade en suverän helg i fälttävlan.

Tillsammans med hästen Corpoubet AT slog hon till med vinst i den fyrstjärniga tävlingen i Sopot, Polen.

– Nu är vi kvalificerade för att rida VM i år och EM nästa år, säger en glad Amanda Staam.

Amanda och Corpoubet AT (Kråkan) kom på fjärde plats i premiärtävlingen i Nederländerna i början av april. Det var ekipagets tredje fyrstjärniga start någonsin och gav hopp om en trevlig fortsättning.

När Amanda gav sig av till Polen visade det sig att det skulle bli ännu bättre resultat i konkurrens med nio andra ryttare i klassen.

I den inledande dressyren drog de dock på sig 35,4 straff, vilket innebar en sjätteplats.

– Det var lite blandat. Inte dåligt, men inte så bra som vi kan. Där har vi mycket att jobba på, säger Amanda.

Bra i terrängen

Det gick desto bättre i terrängridningen över tio minuter. Amanda red lång klass, vilket innebär att terrängmomentet är längre än vanligt. Det blev en felfri insats både på hinder och tid. I det läget låg Moholmsekipaget trea.

– Första gången vi rider lång klass, tidigare har vi gått kortare. Dessutom avgörs hoppningen alltid sist i en lång tävling.

På avslutningsdagens hoppning visade ekipaget klassen. Detta efter den betydligt mer krävande terrängritten, som är utslagsgivande.

– Vi jobbade mycket med massage och kylning. ”Kråkan” var fräsch till hoppningen och man kunde inte tro att han gått tio minuters terräng dagen innan. Han hoppade fantastiskt bra. Hoppningen var det bästa på hela tävlingen.

Hoppningen var det bästa på hela tävlingen
Amanda Staam, segrare

Amanda vann med totalt 35,4 straff. Tvåa blev Polens Mateusz Kiempa med 36,1 straff. Amandas framgång följdes av bronsplats för svenskan Louise Romeike och Waikiki, som hade 37,4.

Amanda och Louise ingår i förbundets satsning på talangfulla ryttare.

– Satsningen har varit en lyft och den här segern är jättestor. Det är en seger också för att vi kvalat in till mästerskap.

Tvekar om deltagande

Amanda Staam berättar att kvalificeringen till VM i Italien i september i år inte automatiskt innebär att hon åker dit.

– Vi har inte matchat för VM, utan mitt mål är EM nästa år. ”Kråkan” är fortfarande väldigt ung med nio år och jag tycker det är på gränsen att ta ut en så ung häst till världsmästerskap. Jag har ändå velat vara kvalad för det.

När ekipaget deltar på nästa tävling är lite oklart, men eventuellt runt midsommar. Däremot är det klart att Amanda och hennes andra häst, Carilda, ska starta.

– Hon ska gå sin första internationella tävling på Strömsholm i början av juni. Sedan har jag unghästar som också ska ut på mindre tävlingar emellan, avslutar Amanda, som representerar Mariestads ridklubb.

Artikeltaggar

Amanda StaamHästsportMariestads RK

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.