På söndag ska Socialdemokraternas partistyrelse diskutera och säga sitt om ett eventuellt medlemskap i Nato.
– Vi har uppmanat alla som har frågor att höra av sig, säger Patrik Björck (S), ordförande i Skaraborgsdistriktet.
Frågan om medlemskap i Nato blev aktuell den 24 februari då Ryssland inledde sin invasion av Ukraina. På söndag ska Socialdemokraternas partistyrelse säga sitt om medlemskapet. Om det blir ett ja kommer Sverige med största sannolikhet att skicka en ansökan till försvarsorganisationen.
Partiet avgör om det blir en ansökan eller inte. S har 100 platser i riksdagen och kan stoppa ett beslut om ansökan eftersom det kräver tre fjärdedels majoritet i riksdagen.
Vill inte föregripa
Riksdagsledamoten Patrik Björck (S) från Falköping är ledamot i partistyrelsen samt ordförande i partiets Skaraborgsdistrikt. Han vill inte föregripa något beslut eller berätta hur distriktet ställer sig i den komplexa frågan.
– Jag är representant för Skaraborg och går inte ut med vår, eller min egen, åsikt innan mötet på söndag. Då kommer partiledningen att lägga fram ett förslag för styrelsen och jag ser fram emot den diskussionen, säger Patrik Björck.
Han konstaterar att beredskapen för frågan troligen varit större i Skaraborg jämfört med andra distrikt i landet. Skaraborg har försvarsorganisationer i Skövde, Karlsborg och Lidköping (F7 Såtenäs).
– Skaraborg är försvarstungt. Det är en fördel, förståelsen och kunskapen i frågan är nog större här.
Medlemmarna inom Socialdemokraterna har vid tre tillfällen haft möjlighet att delta i digitala konferenser för att få veta mer om Nato och konsekvenserna vid ett eventuellt svenskt medlemskap.
Går emot
Partiets ungdomsförbund, SSU, och S-kvinnor hävdar att Sverige ska behålla sin militära alliansfrihet och därmed inte ansöka om medlemskap i Nato.
– Det är stora, tunga och viktiga organisationer men det är partiet som tar sitt beslut. Det finns andra frågor som SSU och S-kvinnor inte tycker likadant som partiet, men båda kommer att delta under mötet på söndag och det är en del i processen, säger Patrik Björck.
Ledamoten Ida Ekeroth Clausson (S) från Mariestad betonar att S-kvinnor inte tar någon annan ställning än den som gjordes vid den senaste kongressen.
– Vi har inte möjlighet och tid till en egen öppen dialog som den som partiet har just nu. Vi har uppmanat våra medlemmar att delta i den dialogen, säger hon.
Vad tycker du om ett eventuellt Nato-medlemskap?
– Det finns både för- och nackdelar. Vi har sagt att vi inte ska gå med, men nu är det ett nytt läge. Se bara hur Ryssland beter sig.
Ingen sådan fråga
Det har förekommit önskemål och krav på en folkomröstning. Patrik Björck är övertygad om att det inte är någon bra idé och hävdar att det är riksdagen som ska ta beslutet.
– Den representativa demokratin är överlägsen. Folket väljer sina representanter som sätter sig in i olika frågor och är de inte nöjda röstar de inte på dem under nästa val.
Björck tillägger:
– Sverige har klarat sig väl genom att vara alliansfritt, men nu befinner sig Europa i en helt annan situation. Ryssland är det stora problemet som har gjort att allting satts på sin spets.
Sade ”Joo”
Under torsdagen meddelade Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin att landet utan dröjsmål måste ansöka om medlemskap i Nato.
– Jag förstår att den finska debatten har tvärvänt efter Rysslands invasion. De är grannar med Ryssland och har mer än 100 mils landgräns där stridsvagnar kan rulla in, säger Björck.
Nato bildades 1949
Nato (North Atlantic Treaty Organization) trädde i kraft 24 augusti 1949. Den viktigaste beståndsdelen i samarbetet är den kollektiva försvarsklausulen i artikel 5 i fördraget, som föreskriver att ett väpnat angrepp på någon av medlemsstaterna i Europa eller Nordamerika ska betraktas som ett angrepp mot dem alla och att en attackerad medlemsstat följaktligen ska bistås av övriga medlemmar.
Medlemmar just nu: Albanien, Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kanada, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Montenegro, Nederländerna. Norge, Nordmakedonien, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern, USA.
Källa: Wikipedia