Hoppa till huvudinnehållet

Tar plats i helgjutet sällskap – hyllas med MT:s innovationspris: ”Är stolt”

Publicerad:
Andreas Stridkvist är en av grundarna till nybildade företaget Lursta cast iron, som ingår i familjeföretaget Lyrestads gjuteri. Lursta har tagit fram och utvecklat innovativa hushållsprodukter i gjutjärn, tillverkade av lokalt återvunnen skrot.
Andreas Stridkvist är en av grundarna till nybildade företaget Lursta cast iron, som ingår i familjeföretaget Lyrestads gjuteri. Lursta har tagit fram och utvecklat innovativa hushållsprodukter i gjutjärn, tillverkade av lokalt återvunnen skrot. Foto: Charlotte Ferneman

– Det känns jättebra och jag är stolt att vara i gott sällskap med så många framgångsrika företag, säger Andreas Stridkvist efter att ha tilldelats MT:s innovationspris.

Mariestads-Tidningens innovationspris har utdelats vid fem tidigare tillfällen i samband med näringslivsgalan. Pristagare har varit FX Airguns (2015), Mann Teknik (2016), Part Precision (2017), Nimbus (2018) och Sagitta Pedagog (2019). Galan var inställd under åren 2020 och 2021.

Årets motivering lyder: ”Lursta cast iron får MT:s Innovationspris 2022 för smarta hushållsprodukter som harmonierar med tidens krav på återvinning och lokal produktion”.

I januari skrev tidningen om det nybildade företaget i Lyrestad vars affärsidé är att ta fram och sälja gjutjärnsprodukter tillverkade av lokalt återvunnen skrot.

Skyddsutrustningen vid arbetet i Lyrestads gjuteri är som hämtad ur en Starwars-film.
Skyddsutrustningen vid arbetet i Lyrestads gjuteri är som hämtad ur en Starwars-film. Foto: Charlotte Ferneman

27-årige Andreas Stridkvist och hans far Peter jobbar på Lyrestads gjuteri som Peters far startade 1955. Företaget har ett 15-tal anställda och producerar årligen drygt 300 ton färdigt gods. Andreas ansvarar för marknad och affärsutveckling.

– Det är jag och min far samt produktdesignern John Andersson som ingår i Lursta cast iron. Man kan väl kalla det ett företag lite vid sidan om, med stor utvecklingspotential. De här produkterna kommer enbart att säljas på nätet via egen e-handel, förklarar Andreas Stridkvist.

En mortel, pannkakslagg, hamburgerpress och en fyrkantig stekpanna är exempel på sortimentet som beräknas växa med fyra till åtta olika produkter varje år.

Lokalt återvunnen skrot förvandlas till hushållsprodukter i gjutjärn.
Lokalt återvunnen skrot förvandlas till hushållsprodukter i gjutjärn. Foto: Charlotte Ferneman

Alla produkter tillverkas av skrot som är köpt i Töreboda. Energin kommer från återvunnen el, järnet smälts fossilfritt, engångsformarna vid gjutningen återanvänds och rapsoljan som nyttjas vid inbränningen kommer från Källby.

När MT når Andreas på telefon är han i Stockholm och har just haft möten med stjärnkockar som Tommy Myllymäki, Niklas Ekstedt, Jakob Holmström och Stefan Ekengren.

– I vår marknadsplan vill vi synas på restauranger och i miljöer som har samma värderingar som vi. Och där vi kan vara stolta över att finnas med på ett litet hörn.

– Jag har berättat vilka vi är och vad vi gör och har lyssnat till deras synpunkter. Kanske kan vi utveckla något tillsammans. Det är många bollar i luften just nu!

Han säger att alla stjärnkockarna har ett gemensamt – de gillar gjutjärn.

– För dagen är det vår mortel som säljer bäst på e-handeln. Nu tittar vi också på en skål som man både kan tillverka sin mat i samt servera i.

Morteln ”Gravitas” är ännu så länge den produkt som säljer bäst. Fler innovativa produkter är under utveckling hos Lursta cast iron.
Morteln ”Gravitas” är ännu så länge den produkt som säljer bäst. Fler innovativa produkter är under utveckling hos Lursta cast iron. Foto: Charlotte Ferneman

Han säger att det blir debut för honom på näringslivsgalan. För säkerhets skull tar han med sig pappa Peter. Designern John bor i Stockholm och kan inte vara med denna kväll.

– Jag får kanske börja fundera på ett litet tacktal, säger Andreas och avslöjar att Lursta cast iron har planer på att ordna ett eget litet event på hemmaplan när man har lite fler produkter att förevisa.

Sin lediga tid på dygnet ägnar han gärna åt matlagning samt att försöka hålla sitt handicap i golf (5,2).

Anna är årets företagare: ”Priset vill jag dela med pappa”Peter är årets bonde – är femte generationen på gården: ”Ett sätt att leva”Första näringslivsgalan på tre år: ”Kul att träffas igen under trevliga former”

Artikeltaggar

LyrestadNäringslivNäringslivsgala

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.