Hoppa till huvudinnehållet

Peter är årets bonde – är femte generationen på gården: ”Ett sätt att leva”

Publicerad:
Spannmålsoding och skogsbruk är huvudnäring för Peter Nordin på gården i Hälsedal i närheten av Torved. Vid torsdagskvällens näringslivsgala tog Peter emot LRF:s pris som Årets bonde.
Spannmålsoding och skogsbruk är huvudnäring för Peter Nordin på gården i Hälsedal i närheten av Torved. Vid torsdagskvällens näringslivsgala tog Peter emot LRF:s pris som Årets bonde. Foto: Charlotte Ferneman

– Att vara bonde är ett sätt att leva, säger Peter Nordin som av den lokala LRF-avdelningen blivit utsedd till Årets bonde 2022.

Peter Nordin vet att han i och med utmärkelsen ska deltaga på näringslivsgalan i Mariestad den 12 maj, men mycket mer än så känner han inte till vad det innebär att bli Årets bonde, när MT träffar honom hemma på gården.

Han gissar att hans sätt att ta sig an jakten i förhållande till näringen med spannmål och skog är det som fått LRF att utse just honom.

– Det är väl drygt 15 år sedan grisarna började dyka upp häromkring.

Och med grisar menar han förstås vildsvin - som man den första tiden sköt ett 50-tal av per år. Härom året kom toppnoteringen med 380 skjutna djur.

40-tal jägare

– Vi har ett gäng på ett 40-tal jägare som i mindre grupper brukar träffas här på min altan vid tiotiden på kvällen. Från midsommar och fram till tröskandet i början av augusti är det en patrull ute varje natt och skjuter av beståndet. Med hjälp av en sida på Messenger håller vi kontakten.

– Belöningen är i huvudsak att de som skjuter får behålla köttet som tack för hjälpen. Nu har vi också fått in stora populationer av dovhjort, och även kronhjort, som påverkar skogsnäringen negativt, säger Peter Nordin.

Femte generationen

Han är 53 år och är den femte generationen Nordinare som brukar gården Hälsedal i närheten av Torved. Hans far Jan, 77 fyllda och boende i grannhuset, är fortfarande med och jobbar i verksamheten.

– Själv hinner jag inte jaga så mycket som jag önskar, säger han och förklarar att han har 450 hektar egen mark, varav 150 hektar är odlad mark. Till detta kommer 170 hektar som han arrenderar.

Peter är den femte generationen Nordinare som brukar gården Hälsedal i närheten av Torved.
Peter är den femte generationen Nordinare som brukar gården Hälsedal i närheten av Torved. Foto: Charlotte Ferneman

Köpt skördare

Spannmålsodling och skogsbruk är huvudnäringarna, sedan har Peter också en grävmaskin som han utför diverse entreprenader med. Senaste tillskottet i maskinparken är en skördare för ett par miljoner.

Skärdaren är det senaste tillskottet i maskinparken.
Skärdaren är det senaste tillskottet i maskinparken. Foto: Charlotte Ferneman

På minussidan i summeringen av att vara bonde just nu nämner han, föga förvånande, dieselpriset. Han befarar också att det kan bli svårt att få tag på reservdelar när nästa skörd står för dörren.

– Då måste allt bara rulla på timme för timme, men som det ser ut i världen just nu med leveransproblem, nedstängningar i Kina och kriget i Ukraina känns det onekligen lite skakigt framdeles.

De frekventa dieselstölderna på gårdarna i Sverige - också i hans närhet - är en annan anledning till oro.

Flexibel tid

På plussidan nämner han friheten att under större delen av året kunna styra sitt arbetsliv efter eget huvud.

– Jag är ju inte djurbonde så mitt förhållande till klockan är lite mer flexibelt!

Anna är årets företagare: ”Priset vill jag dela med pappa”Tar plats i helgjutet sällskap – hyllas med MT:s innovationspris: ”Är stolt”Första näringslivsgalan på tre år: ”Kul att träffas igen under trevliga former”
Peter Nordin trivs med livet som bonde.
Peter Nordin trivs med livet som bonde. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

JordbrukMariestadNäringsliv

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.