Pudlarna hade huvudrollen, men alla andra raser fick också glänsa under den inofficiella pudelutställningen på Töreboda Brukshundsklubb under söndagen.
– Alla hundägare vet ju att de själva har den bästa hunden. Det är klart att de vill ställa ut den, säger Marika Pontén, ordförande i Pudelgruppen Skaraborg, som arrangerat utställningen.
Det ser hon ut att ha rätt i, för det kryllar av hundar i alla upptänkliga storlekar, raser och klippningar på brukshundsklubbens stora gräsplan. Tävlingen är uppdelad i två avdelningar, en för pudlar och en för alla andra raser. Pudlarna kan ställa upp i alla-raser-tävlingen också, och få extra mycket utställningsträning.
– Det är förstås bra för en hund att klara av två utställningar på en dag. Flera av de 94 anmälda hundarna som tävlar i alla raser tävlar för första gången och kan vara lite nervösa, säger ordföranden.
En av pudlarna som förefaller att ha nerverna under kontroll är den snart fyraårige storpudeln Allan från Tidaholm.
– Vi är absolut nöjda! Allan kom på andra plats i sin klass och blev BIM, det vill säga bäst av motsatt kön, säger hans matte Margareta Carlsson.
BIM betyder att Allan blev överglänst av en pudeltik i tävlingen, som kammade hem utmärkelsen BIR, bäst i ras. Men Allan hänger inte läpp, härnäst ska han pröva lyckan i alla raser-tävlingen.
Matte Margareta klipper honom själv, säger hon, i en frisyr som kallas Toilette -60, en av många möjligheter när det gäller frisering för pudlar. Den är ganska svår att klippa, tycker hon, hon har fått ligga i för att lära sig. Men nu står Allan här och glänser som ett levande bevis på hennes skicklighet.
Helmer Önell, som bor i Bäckaryd i Bällefors, är ett verklig utställningsproffs. I dag ställer han ut tiken Nadia och hanhunden Calaf, två av sina fyra hundar, alla av rasen afghanhund. Dessutom har han med sig veteranen Falcon, "en mycket meriterad avelshane”, som han säger.
Falcon ska inte tävla, men är med som stöd till de båda yngre hundarna, eftersom han varit med många gånger förut.
– Vi åker på utställningar hela tiden i olika länder. Calaf är döpt efter Prins Calaf i operan Turandot, jag hämtade hem honom från New York. Om man är verkligt intresserad av uppfödning får man vänner över hela världen, förklarar Helmer.
När det är dags för Nadia och Calaf att visa upp sig leder Helmer och hans man varsin hund in i ringen. Domaren granskar och känner på hundarna för att avgöra hur nära den vedertagna rasstandarden de är, och sedan springer hundar och ägare några rundor i ringen för att visa hur djuren rör sig.
Resultatet av det hela blir att Nadia tar hem första priset och blir utsedd till BIR, medan Calaf får nöja sig med att blir BIM. Senare vinner även Nadia första pris i finalen för alla vinthundar.
– Hon är redan dansk-svensk champion, så det var inte speciellt nervöst att tävla i dag, säger Helmers man Misi.
För pudlarnas del är det tre olika storlekar som tävlar under dagen - dvärg-, mellan och storpudlar. Dvärgpudeln Magda från Hallsberg har klarat sig lika bra som Allan från Tidaholm i sin klass. Hon har plockat hem den grönvita rosetten som betyder att hon blev BIM, och en lila rosett som är ett hederspris. Nu tar hon sig en välförtjänt paus i mattes famn innan det är dags att gå ut i ringen igen, i alla raser-tävlingen.
– Vi har inte kunnat ha några utställnigar på grund av corona, så det här har många hundägare längtat efter, Pudelgruppen Skaraborgs ordförande säger Marika Pontén.
– Det är roligt att så många olika raser ställer upp och tävlar, men det är klart att vi i Pudelgruppen brinner mest för pudlar, lägger hon till.