Andersson inledde riksdagens debatt: ”Ett nytt och mörkt kapitel”

Politik
PUBLICERAD:
Statsminister Magdalena Andersson (S) ska i dag debattera Nato i riksdagen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/TT
– Den 24 februari öppnades ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia. Europa och Sveriges befolkning lever i en ny farlig verklighet.
Det säger statsminister Magdalena Andersson när hon inleder riksdagens särskilda debatt om säkerhetspolitiken.

Det är en historisk förändring av svensk säkerhetspolitik när Sverige nu ska bli medlem i Nato, framhåller Magdalena Andersson.

– Trots att vår alliansfrihet har tjänat oss väl i 200 år är det min bedömning att den inte kommer att tjäna oss lika väl i framtiden, säger hon.

Verkligheten har förändrats av Rysslands brutala angrepp på Ukraina, och det finns ingen anledning att tro att Ryssland inte kan agera lika risktagande i vårt närområde, framhåller hon.

– Så ser vår verklighet ut, i den behöver Sverige formella säkerhetsgarantier som kommer med ett medlemskap i Nato, säger Andersson.

Inga kärnvapen

Sverige kommer att precis som Norge och Danmark tydligt deklarera att vi inte vill ha vare sig kärnvapen eller permanenta baser på svenskt territorium, säger Magdalena Andersson.

Hon framhåller också att Sverige kommer att kunna fortsätta att driva en självständig utrikespolitik med fokus på jämställdhet, demokrati och mänskliga rättigheter, liksom nedrustning.

Regeringen väntas fatta sitt beslut i dag om en ansökan om medlemskap i Nato.

Magdalena Andersson uppgav i söndags att hon under riksdagsdebatten ska försäkra sig om att det finns ett brett stöd för en Natoansökan. En majoritet för svenskt Natoansökan har det dock funnits sedan mitten av april, då Sverigedemokraterna sade ja under förutsättning att även Finland går med.

Under veckan

Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern och Liberalerna har drivit på för ett svenskt Natomedlemskap i flera år. Vänsterpartiet och Miljöpartiet säger nej.

Debatten i riksdagen kommer, till skillnad från den finländska riksdagens debatt som också inleds i dag, inte att avslutas med ett beslut. Det formella beslutet om att Sverige ska ansöka om Natomedlemskap tas nämligen av regeringen. Det kan ske redan i eftermiddag.

Därefter ska Sveriges Natoambassadör, någon gång under veckan, lämna in ansökan till försvarsalliansens högkvarter i Bryssel. När det är gjort drar anslutningsprocessen igång. Längst tid kommer det att ta när de 30 Natoländernas parlament ska godkänna att Sverige ansluts till alliansen.

När det är gjort ska även svenska riksdagen godkänna anslutningsprotokollet. Hela processen fram till att Sverige är fullvärdig medlem beräknas kunna ta upp till ett år. Det finns dock de som tror att det kan gå betydligt snabbare.