Hoppa till huvudinnehållet

Kulturskolan spelar "Vår kära Astrid” i Hajstorp

Publicerad:
Två unga musiker i Rövarbandet övar inför premiären på onsdag.
Två unga musiker i Rövarbandet övar inför premiären på onsdag. Foto: Malin Bring

På onsdag och torsdag spelar Kulturskolan sin nya musikföreställning med texter av Astrid Lindgren och musik av George Riedel i Martins Lada. Det blir fyra skol- och en föräldraföreställning, men en ny chans att se den ges på festivalen.

– Vad ska vi kalla bandet?! frågar sångläraren Linda Nilsson, som är spindeln i nätet under de intensiva repetitionerna i Martins Lada.

Bandet består av lärare och elever från Kulturskolan, iklädda pirathattar och dödskallemärkta huvuddukar.

Rövarbandet ackompanjerar en kör i Idas sommarvisa.
Rövarbandet ackompanjerar en kör i Idas sommarvisa. Foto: Malin Bring

– Piratorkestern? föreslår någon.

– Nej Rövarbandet! säger en annan, och så får det bli.

Det försiggår saker överallt i Martins Lada orkestern provspelar några takter, Madicken och Lisabätt i randiga volangförkläden får hjälp att få på sig sina sångmyggor och plötsligt kommer en rad käpphästar med ryttare galopperande mellan stolarna i salongen, med dansläraren Elisa Lindström i täten.

– Jag tycker det är jätteroligt att vi jobbar tillsammans på tvärs av våra olika ämnen, och att vi har elever som spelar med i orkestern, säger Linda Nilsson.

Sångläraren Linda Nilsson är spindel i nätet.
Sångläraren Linda Nilsson är spindel i nätet. Foto: Malin Bring

– Danselever! Ni ska sitta där borta medan ni väntar, det är ert Green room, instruerar hon.

Det blir förstås en hel del väntan när många olika nummer ska repeteras. En grupp lite äldre tjejer håller till nere vid huvudingången, det är lätt att se känna igen Pippi Långstrump som en av dem, och två stycken Karlsson på taket.

Musiken till sångerna som Kulturskolan sjunger är skrivna av Georg Riedel och kommer från en musical som Staffan Göte satte upp på Folkan i Stockholm i början av 1980-talet.

Lisabätt (Siri Davidsson) och Madicken (Leva Bergwall Lindqvist) sjunger Piluttavisan.
Lisabätt (Siri Davidsson) och Madicken (Leva Bergwall Lindqvist) sjunger Piluttavisan. Foto: Malin Bring

– Alla spelar Astrid Lindgren nu, men den här musiken är lite ovanlig. Det ska bli väldigt roligt att visa föreställningen, säger Linda Nilsson.

"Vår kära Astrid" spelas för skolorna onsdag och torsdag förmiddag, för anhöriga torsdag kväll och på Törebodafestivalen på lördagen.

Glad miner hos Karlsson på taket och Pippi.
Glad miner hos Karlsson på taket och Pippi. Foto: Malin Bring

Artikeltaggar

Elisa LindströmHajstorpKulturskolanLinda NilssonNöje/KulturTörebodafestivalen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.