Sten Bergheden (M) om ett Nato-medlemskap: ”Det brinner i knutarna”

Publicerad:
Sten Bergheden (M), riksdagsledamot från Mariestad. Foto: Ida Oscarsson

Socialdemokraterna sa under söndagen ”ja” till ett svenskt Natomedlemskap. För riksdagspolitikern Sten Bergheden (M), kom beskedet inte som en chock.

– Vi skulle ha drivit fram en ansökan genom ett riksdagsbeslut annars, säger han.

Tidigare har Socialdemokraterna varit tydliga med att de inte vill gå med i Nato. Men oroligheterna i världen och möjligen pressen från de övriga partierna i riksdagen och Sveriges befolkning, fick dem att tänka om.

– Jag tror inte de hade något val längre och jag är glad över att även Socialdemokraterna har fattat detta beslutet. Även om det kom när det brinner i knutarna i världen, säger riksdagspolitikern och Mariestadsbon, Sten Bergheden (M).

Sten berättar att han under flera år drivit på frågan genom flertalet motioner i riksdagen, om hur Sverige borde satsa på att förbereda sig inför ett medlemskap.

– Vi har ett samarbetat med Nato sedan länge och ett medlemskap där är nog den tryggaste försäkringen vi kan ha, säger Sten Bergheden.

Socialdemokraternas partistyrelse tog beslutet på söndagen. Under måndagen förväntas även regeringen klubba igenom beslutet. Förhoppningen från Sten Bergheden är att Nato-ansökan kommer skickas in, redan under måndagen.

– Omröstningen i riksdagen, om vi ska gå med i Nato eller inte, tas först efter att samtliga 30 medlemsländer har godkänt vår ansökan, så det slutgiltiga beslutet tas nog efter valet, säger han.

Sten Bergheden poängterar att det allra viktigaste är att en ansökan kommer iväg, eftersom Sverige har blivit garanterade ett skydd under ansökningsprocessen, både av USA och Storbritannien.

– Skulle Ryssland angripa oss under processen, genom dataintrång, sabotage eller rent av en krigsförklaring, så utgår jag i från att vi har Natos fulla skydd.

Ser du några risker med ett Nato-medlemskap?

– Alla våra grannländer, Norge, Danmark, Island och snart även Finland är med i Nato. Det skulle betyda att vi är i samma sits som Ukraina, om någon främmande makt skulle komma. Vi måste garantera trygghet för våra svenska medborgare och Nato är den tryggaste säkerheten, säger Sten Bergheden.

Klockan 15:00 håller statsministern och (M)-ledaren en gemensam pressträff med mer besked om Nato.

JUST NU: Sverige ansöker om NatomedlemskapStöd för ansökan till Nato – ”Bra väg för Sverige”Historiskt S-besked om Nato: ”Bäst för Sverige”

Artikeltaggar

MariestadNatoPolitikSten Bergheden

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare