Hoppa till huvudinnehållet

Unik världsmusikfestival i Mariestad i höst: ”Folk ska få något att minnas”

Publicerad:
Anna van der Tol och Staffan Berlin ska arrangera en folkmusikfestival i november.
Anna van der Tol och Staffan Berlin ska arrangera en folkmusikfestival i november. Foto: Johan Eklöf

Folkmusik från jordens alla hörn. Till hösten kommer en världsmusikfestival till Mariestad.

– Det känns jätterolig att vi kan bjuda på det här. Det blir ett ljus i höstmörkret, säger Anna van der Tol, en av arrangörerna.

Andra helgen i november blir Mariestads teater huvudscen för en unik folkmusikfestival med allt från samisk jojk till arabiska tongångar.

– Tack vare att jag själv spelar irländsk folkmusik har jag fått kontakter inom genrén. Vi får en härlig mix av band som bland annat har ursprung i Brasilien, Syrien och Schweiz. Oceanien är den enda världsdel som inte har någon representant, säger musikern Staffan Berlin som ingår i arrangörsduon.

Tack vare att jag själv spelar irländsk folkmusik har jag fått kontakter inom genrén.
– Staffan Berlin

Idén till evenemanget skapades utifrån deras egna association till den andra helgen i november.

– Vi kom fram till att det är Sveriges tråkigaste helg: det är grått ute, höstlovet är redan förbi och det är långt kvar till julskyltningen. Vi vill liva upp dessa dagar med något färgstarkt. Folk ska få något att minnas, säger Anna van der Tol som till vardags är verksamhetsutvecklare inom folkbildning på Medborgarskolan.

Schema med variation

Folkmusik är temat, men festivalen innehåller också andra inslag. Sveriges förste riksspeleman på munspel, Gullspångssonen Jan-Erik Wadén kommer. Det anordnas workshops där besökarna kan testa ett instrument eller prova på att dansa.

– Vi kommer att behöva använda fler lokaler än teatern. Just nu kollar vi på olika alternativ, säger Staffan Berlin.

Arrangörerna håller också på att sätta ihop ett schema där publiken ska få variation på uppträdandena.

– Det är roligt om de får smakprov på musik från olika världsdelar under samma dag. Vi kommer även ha framträdanden från Sverige varje dag, säger Anna van der Tol.

Exklusiva och efterfrågade

Även artisterna som representerar andra länder är i de flesta fall bosatta i Sverige. Många nappade direkt på förfrågan om att komma till Mariestad.

– Det är roligt att banden är taggade på att komma. Några har till och med hört av sig till oss innan vi kontaktade dem. Musiken de spelar är exklusiv och efterfrågad. Därför kostar det naturligtvis ganska mycket att få hit dem, säger Staffan Berlin.

Musiken de spelar är exklusiv och efterfrågad.
– Staffan Berlin

Artisterna har kunnat knytas upp tack vare bidrag från bland annat Mariestads kommun, Grevillifonden, Västra Götalandsregionen och Sparbanksstiftelsen.

Hur stort tror ni att intresset är för en folkmusikfestival?

– Jag tror att det finns ett stort intresse. Vi hoppas och tror på en folkfest och att människor är sugna på att träffas igen efter två år utan sådana evenemang, säger Anna van der Tol.

Artikeltaggar

FestivalerMariestads teaterMedborgarskolanMusik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.