Hoppa till huvudinnehållet

Ger kunglig titel till Älgarås – Ann Hallenberg invald i Musikaliska Akademin

Publicerad:
Reporter Birthe Wetter
Birthe Wetter
birthe.wetter@mariestadstidningen.se
Helena Hallerhed Ann Hallenberg på hemmaplanOperasång satt på väntför närvarande 17 konserter inställdaDrottningholmssommaren förmodligen ocksåman får hoppas att när kommer till september att jag har jobb igen
Helena Hallerhed Ann Hallenberg på hemmaplanOperasång satt på väntför närvarande 17 konserter inställdaDrottningholmssommaren förmodligen ocksåman får hoppas att när kommer till september att jag har jobb igen Foto: Charlotte Ferneman

Ann Hallenberg är en av Kungliga Musikaliska Akademiens 14 nya invalda ledamöter. Operasångerskan som bor i Älgarås har valts in tillsammans med åtta andra svenska ledamöter.

Vid sin sammankomst den 18 maj invalde Kungliga Musikaliska Akademien nio nya svenska och fem nya utländska ledamöter. Bland dem finns mezzosopranen Ann Hallenberg. Operasångerskan, som bor i Älgarås, beskrivs som en såväl i Sverige som internationellt mest framstående vokala interpreterna av tidig musik. Hennes stora genombrott kom 2003 då hon med kort varsel ersatte Cecilia Bartoli i Händels oratorium ”Il trionfo del Tempo e del Disganno”. Den internationella karriären har sedan dess fortlöpt med roller och konserter med de flesta av världens stora orkestrar och operahus. Ann Hallenberg har spelat in ett 40-tal CD:s och belönats med utmärkelserna Litteris et Artibus 2017, och Tidskriften Operas

De andra svenska ledamöterna är professor Lars Berglund, tonsättare Malin Bång, kördirigent Kerstin Börjeson, kompositör Örjan Fahlström, riksspelman Magnus Gustafsson, konsertpianist Peter Jablonski, valthornist Annamia Larsson och jazzpianist Jan Lundgren. De utländska ledamöterna är performancekonstnär Laurie Anderson, tonsättare Sally Beamish, organist Olivier Lantry, gambist Jordi Zavall och jazzsångerska Norma Winstone.

– Vi är väldigt glada att välkomna så många nya ledamöter, säger Kungl. Musikaliska Akademiens preses Susanne Rydén. De nyinvalda ledamöterna representerar stora delar av svenskt musikliv och visar på bredden av kompetens som vi eftersträvar i vår akademi.

Kungliga Musikaliska akademien är idag en central och fristående kraft i svenskt musikliv. Den är en av de tyngsta remissinstanserna på det musikpolitiska området och är djupt engagerad i musiklivets framtid. Genom ett stort antal stipendiefonder uppmärksammas och stimuleras musiker, tonsättare, forskare och andra verksamma inom musikens område. Årligen delas stipendier ut på för närvarande fem till sju miljoner kronor.

MT återkommer med en längre intervju.

Artikeltaggar

Ann HallenbergMusikOperaÄlgarås

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.