Så här blir DS Smiths nya lager – ny byggnad på 11 000 kvadratmeter

Publicerad:
Så här kommer DS Smiths nya lager på Förrådsgatan att se ut när allt är klart. Till höger är det befintliga ”Karlssonhuset” som kommer att dockas samman med den nya byggnaden. Foto: ILL: Westelius arkitekter

DS Smith i Mariestad bygger för att utöka både produktions- och lagerkapaciteten.

– Vi har ett fint läge just nu, säger platschefen Johan Eriksson.

DS Smith har redan påbörjat en utbyggnad med 2 600 kvadratmeter av sina befintliga lokaler på Förrådsgatan. Just nu pågår markarbeten för det som ska bli varmlager och samtidigt skapa mer maskinytor och förbättra ergonomin.

Logistiksystemet i hela företaget ska göras om och vara klart om två år när nya maskinlinjer ska köras igång.

– Jag vill inte gå in på summorna men det är ganska stora pengar, säger Johan Eriksson.

Utökad kapacitet

Inte nog med det. På andra sidan gatan, i det tidigare Karlsson-huset hyr företaget ett lagerutrymme på 6 200 kvadratmeter sedan 2018. Snart, då båtförvaringen flyttar ut, blir det 2 400 kvadratmeter ytterligare som DS Smith kommer att disponera. Det finns även en kontorsdel i byggnaden som kan bli aktuell för företaget.

– Det går inte att kombinera båtförvaring med en industriell verksamhet, med tanke på säkerhetskrav och annat, säger ägaren Martin Svahn.

Söder om byggnaden ska företaget Valvbron, som ägs av den tidigare Moholmssonen Svahn, att bygga en ny lagerbyggnad på 11 000 kvadratmeter. Den kommer att att få måtten 90 x 120 meter och blir upp mot tio meter hög.

– Totalt, med den befintliga byggnaden, blir det drygt 20 000 kvadratmeter.

Den nya byggnaden ska dockas samman med den gamla, via en konstruktion som har lagerkapacitet samt en körbana. Därmed blir det en stor byggnad. Lösningen blir helt skräddarsydd för wellpappföretaget.

Inflyttning

Det utökade samarbetet har varit på gång under en tid. I höstas blev planerna mer konkreta. Nu är avtalet klart, bygglovsansökan håller på att förberedas och en dialog med kommunen kring den är påbörjad. Martin Svahn hoppas att arbetet kan inledas till hösten. Den 1 januari 2024 ska allt vara klart för inflyttning.

Martin Svahn, ägare Valvbron, och Johan Eriksson, platschef DS Smith, är belåtna över avtalet som rejält utökar wellpapproducentens lagerkapacitet.
Martin Svahn, ägare Valvbron, och Johan Eriksson, platschef DS Smith, är belåtna över avtalet som rejält utökar wellpapproducentens lagerkapacitet. Foto: Alf Ehn

Valvbron kommer att bygga och äga lokalerna, som sedan hyrs av DS Smith.

Hyresavtalet är på tio år. Johan Eriksson säger att det ur DS Smiths perspektiv är ett långt hyresavtal.

– Men det handlar om en tilltro till oss och de investeringar vi själva gör som företag och samarbetet med Martin, säger han.

Martin Svahn:

– I praktiken är avtalet nästan tolv år då DS Smith redan är hyresgäst och fortsätter vara det i knappt två år till tills det tioåriga avtalet inleds. Den långa längden på åtagandet återspeglar DS Smiths och Valvbron Fastigheters starka och långsiktiga syn på det gemensamma samarbetet. Det är förhållandevis vanligt att teckna hyresavtal som är sju-åtta år långa för denna typ av lokaluthyrningar.

Hur mycket investerar Valvbron i den nya byggnaden?

– Det är sekretessbelagt.

Förutom att öka produktionen kommer DS Smith att centralisera sin lagerfunktion till Mariestad och ha den i egen regi.

– Vi kommer att få bättre styrning, säger Johan Eriksson.

Artikeltaggar

DS SmithEkonomiJohan ErikssonMariestadTransportValvbron

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare