Skydda monopolet spara liv och pengar

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sverige har en restriktiv alkoholpolitik grundad på forskning, erfarenhet och sunt förnuft. Allt enligt folkviljan i demokratisk anda.

Ökad tillgänglighet av alkoholhaltiga drycker leder till en ökad alkoholkonsumtion. En högre alkoholkonsumtion bidrar till en försämrad folkhälsa, flera dödsfall, ökad kriminalitet med mera. Unga människor kommer att ha tillgång till alkohol. En tidig alkoholdebut ökar risken för alkoholproblem för människor i riskzonen.

I Sverige ligger vi före i vårt sätt att hantera alkoholpolitiska frågor. Varför ska vi krossa ett fungerande system som gynnar ekonomi och folkhälsan åt oss vanliga medborgare.

Alkoholindustrin och deras medlöpare kommer inte att betala skadorna som uppstår när monopolet krossas och alkoholen flödar fritt i samhället för alla, dygnet runt. Den dagen du kan köpa en flaska vin i din mataffär går du hem med en dyr flaska.

Ja tack till Systembolaget-monopolet. Jag anser personligen att det är ditt val om du vill dricka alkohol, men hur, var och till vem det säljs - det är allas ansvar.

Margareta Jacobsen

IOGT-NTO

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.