Ja till fortsatt avtal om platåbergens geopark, stöd till husbilsklubben och kostnaden för ett nytt ekonomisystem. Det är några av besluten som kommunstyrelsen fattat.
I mitten på april blev platåbergen i Västra Götaland utsedd av Unesco till Sveriges första globala geopark. Bakom framgången finns ett samarbete mellan kommunerna Mariestad, Götene, Skövde, Falköping, Skara, Lidköping, Vänersborg och Trollhättan.
Nu har kommunstyrelsen i Mariestad beslutat att man vill fortsätta samarbetet för att även framåt kunna sprida kunskap om platåbergen. Förutom ett antal arbetstimmar bidrar varje kommun med 50 000 kronor om året till projektet.
Ett annat beslut handlar om ett nytt ekonomisystem för kommunen. Mariestad har tidigare beslutat att tillsammans med kommunerna i östra Skaraborg handla upp ett nytt system. Det är nu gjort. Totalkostnaden är 27 miljoner kronor och för Mariestads del innebär det att man betalar 2,1 miljoner första året, 1,5 miljoner andra året och 1,1 miljoner tredje året. Då inkluderar det både investering och drift, som sköts av Skövde kommun.
– Detta innebär ett effektivare sätt att arbeta. Dessutom får vi utbildning och utveckling, säger ekonomichef Christina Olsson.
Den 26 maj kommer Husbilsklubben tillbaka till Mariestad för sitt årsmöte med vidhängande aktiviteter. Precis som tidigare har KS nu beslutat att stötta evenemanget. Resurser används till att ställa i ordning ytor för husbilar inför och efter sammankomsten, sophantering, extra toaletter, duschvagnar och vägvisning.
Kommunstyrelsen vill att Mariestads kommun ansluter sig till Turistrådet Västsveriges satsning Hållbarhetsklivet. Det innebär att kommunen måste ta hänsyn till fyra grundprinciper när det fattas beslut om satsningar inom besöksnäringen. De ska innebära:
1. Så lite onödig miljöpåverkan som möjligt.
2. Bra för både boende och besökare.
3. Fler besökare där och när det inte är fullt.
4. Fler heltidsjobb och mer robusta verksamheter.
Under sammanträdet för kommunstyrelsen beslutades även om nya ägardirektiv för de kommunala bolagen. Syftet är att styrdokumenten ska följa kommunens bolagspolicy och fullmäktiges mål. Socialdemokraterna var kritiska till att oppositionen inte fått vara med i utformningen av dokumenten och Vänsterpartiet ville se korrigeringar i formuleringarna, men fick inget gehör. Inte heller blev det någon återremiss av ärendet som S hoppades på utan beslutet följde majoritetens förslag.