Hoppa till huvudinnehållet

Fem viktiga beslut för Mariestads invånare

Publicerad:
Kommunstyrelsen i Mariestads kommun. Vice ordförande Anders Karlsson (C) ledde mötet denna gång gång. Vid hans sida kommunsekreterare Daniel Bohman samt kommundirektör Susanne Wirdemo. På bilden skymtar även Henrik Karlsson (M) och med ryggen mot Ida Clausson Ekeroth (S).
Kommunstyrelsen i Mariestads kommun. Vice ordförande Anders Karlsson (C) ledde mötet denna gång gång. Vid hans sida kommunsekreterare Daniel Bohman samt kommundirektör Susanne Wirdemo. På bilden skymtar även Henrik Karlsson (M) och med ryggen mot Ida Clausson Ekeroth (S). Foto: Jenny Åberg

Ja till fortsatt avtal om platåbergens geopark, stöd till husbilsklubben och kostnaden för ett nytt ekonomisystem. Det är några av besluten som kommunstyrelsen fattat.

I mitten på april blev platåbergen i Västra Götaland utsedd av Unesco till Sveriges första globala geopark. Bakom framgången finns ett samarbete mellan kommunerna Mariestad, Götene, Skövde, Falköping, Skara, Lidköping, Vänersborg och Trollhättan.

Nu har kommunstyrelsen i Mariestad beslutat att man vill fortsätta samarbetet för att även framåt kunna sprida kunskap om platåbergen. Förutom ett antal arbetstimmar bidrar varje kommun med 50 000 kronor om året till projektet.

Christina Olsson, ekonomichef i Mariestads kommun, berättade för kommunstyrelsen om det nya ekonomisystemet som kommer att underlätta för verksamheten. Även om det blir dyrare än tidigare ger det fördelar både i effektivitet och utbildning samt utveckling.
Christina Olsson, ekonomichef i Mariestads kommun, berättade för kommunstyrelsen om det nya ekonomisystemet som kommer att underlätta för verksamheten. Även om det blir dyrare än tidigare ger det fördelar både i effektivitet och utbildning samt utveckling. Foto: Jenny Åberg

Ett annat beslut handlar om ett nytt ekonomisystem för kommunen. Mariestad har tidigare beslutat att tillsammans med kommunerna i östra Skaraborg handla upp ett nytt system. Det är nu gjort. Totalkostnaden är 27 miljoner kronor och för Mariestads del innebär det att man betalar 2,1 miljoner första året, 1,5 miljoner andra året och 1,1 miljoner tredje året. Då inkluderar det både investering och drift, som sköts av Skövde kommun.

– Detta innebär ett effektivare sätt att arbeta. Dessutom får vi utbildning och utveckling, säger ekonomichef Christina Olsson.

Husbilsklubben kommer tillbaka till Mariestad och Karlsholme för att hålla årsmöte. Precis som tidigare stöttar kommunen evenemanget med sophantering, extra toaletter, duschar och vägvisning.
Husbilsklubben kommer tillbaka till Mariestad och Karlsholme för att hålla årsmöte. Precis som tidigare stöttar kommunen evenemanget med sophantering, extra toaletter, duschar och vägvisning. Foto: Anna Fröjd

Den 26 maj kommer Husbilsklubben tillbaka till Mariestad för sitt årsmöte med vidhängande aktiviteter. Precis som tidigare har KS nu beslutat att stötta evenemanget. Resurser används till att ställa i ordning ytor för husbilar inför och efter sammankomsten, sophantering, extra toaletter, duschvagnar och vägvisning.

Kommunen ansluter sig till Hållbarhetsklivet, en satsning för att alla beslut kring besöksnäringen ska vara just hållbara.
Kommunen ansluter sig till Hållbarhetsklivet, en satsning för att alla beslut kring besöksnäringen ska vara just hållbara. Foto: Charlotte Ferneman

Kommunstyrelsen vill att Mariestads kommun ansluter sig till Turistrådet Västsveriges satsning Hållbarhetsklivet. Det innebär att kommunen måste ta hänsyn till fyra grundprinciper när det fattas beslut om satsningar inom besöksnäringen. De ska innebära:

1. Så lite onödig miljöpåverkan som möjligt.

2. Bra för både boende och besökare.

3. Fler besökare där och när det inte är fullt.

4. Fler heltidsjobb och mer robusta verksamheter.

Vänerenergi och dess vd Rolf Åkesson har fått nya direktiv från kommunen. Dessa ska följa kommunens bolagspolicy och fullmäktiges övergripande mål.
Vänerenergi och dess vd Rolf Åkesson har fått nya direktiv från kommunen. Dessa ska följa kommunens bolagspolicy och fullmäktiges övergripande mål. Foto: Charlotte Ferneman

Under sammanträdet för kommunstyrelsen beslutades även om nya ägardirektiv för de kommunala bolagen. Syftet är att styrdokumenten ska följa kommunens bolagspolicy och fullmäktiges mål. Socialdemokraterna var kritiska till att oppositionen inte fått vara med i utformningen av dokumenten och Vänsterpartiet ville se korrigeringar i formuleringarna, men fick inget gehör. Inte heller blev det någon återremiss av ärendet som S hoppades på utan beslutet följde majoritetens förslag.

Artikeltaggar

HållbarhetHusbilKommunstyrelsenMariehusMariestads kommunMariestads kommunPlatåbergens geoparkSamhälleTuristrådet VästsverigeVänerenergi

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.