Hoppa till huvudinnehållet

De visar turister vardagen i Skaraborg – Meet the locals tillbaka efter pandemin

Publicerad:
Ann Beutler i Låstad är en av flera locals som turister kan få guidning av i Västsvenska Turistrådens initiativ Meet the locals. Hon villa gärna visa upp sina smultronställen i Skaraborg, då är den fina Oldsmobilen från 1965 ett möjligt transportmedel.
Ann Beutler i Låstad är en av flera locals som turister kan få guidning av i Västsvenska Turistrådens initiativ Meet the locals. Hon villa gärna visa upp sina smultronställen i Skaraborg, då är den fina Oldsmobilen från 1965 ett möjligt transportmedel. Foto: Charlotte Ferneman

I sommar väntas det bli fler utländska turister i Sverige och några som ser fram emot det är ambassadörerna i Turistrådet Västsveriges initiativ Meet the locals. Där kan turister boka träff med en ”local” som vill dela med sig av sin vardag.

Meet the locals drog igång några år innan pandemin, men fick sättas på paus då det inte var så många turister på grund av restriktionerna som följde med smittspridningen.

En av lokalborna som turister kan boka en träff med i Skaraborg finns i Låstad mellan Skövde och Mariestad.

– Vi är ambassadörer för vår lilla ort och var med från början. Vi är med för vi tycker att det är intressant och för att visa det som inte finns i turistbroschyrerna, säger Ann Beutler.

Hon bor ihop med Thomas Lanebjer i en lantlig idyll och de båda älskar att vistas i naturen. Gärna med en hund. Då de inte har en egen hund för tillfället får de ofta vakta andras.

Tagit emot tyskar

Oldsmobilen på gårdsplanen skvallrar om ett intresse för veteranbilar. I sommar lär det bli några veteranbilsrallyn och motorträffar, bland annat på Karlsholme. En biltur på fina vägar i Skaraborg är därmed en möjlighet.

Vi är med för att visa det som inte finns i turistbroschyrerna.
Ann Beutler

Under pandemin upptäckte Ann och Thomas även en ny hobby, geocaching, vilket innebär att man letar cacher, skatter, som finns utlagda med hjälp av GPS. De tar såklart gärna med turister på en tur i vacker natur för att leta efter cacher.

Tidigare somrar har Ann Beutler tagit emot några turister, bland annat en familj från södra Tyskland. I sommar hoppas de få ta emot några turister och guida dem i Skaraborg till sina smultronställen.

– Vi möts någon dag eller timme, i bästa fall blir det ett berikande möte, säger Ann Beutler.

Fem locals i Skaraborg

I Skaraborg finns fler locals att möta som har andra intressen. En av dem är Alf Mölleryd i Sjötorp som gärna visar området kring Göta kanal till fots eller cykel eller visar hur man firar midsommar. I Mariestad finns Pontus som erbjuder sällskap under cykelträningen, Elizabeth i Floby gör picknickkorgar med hemmabakat bröd och egen sylt ihop med turister och på Kållandsö finns Sara och Niklas som bjuder turister på must på egna äpplen från släktgården där de har ett ekologiskt lantbruk.

Syftet är just att låta turister komma nära vardagslivet i Västsverige och upptäcka en plats ur någon annans ögon, någon som bor på platsen och är välbekant med den.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilLåstadTurismTuristrådet VästsverigeVeteranbilar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.