Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen får sköta rastplats med riddarborg själv: ”Inte schysst”

Publicerad:
Toalettbyggnaden står alldeles intill inhägnaden för byggandet av riddarborgen i Hova.
Toalettbyggnaden står alldeles intill inhägnaden för byggandet av riddarborgen i Hova. Foto: Per Claesson

Trafikverket vill inte ha en borg vid sin rastplats i Hova och kommer att lägga ner den eller överlåta den till kommunen.

Gullspångs kommun får toalettbyggnaden gratis, men förändringen uppskattas inte i kommunhuset, då skötseln av toaletterna är kostsam.

Gullspångs kommun kommer av allt att döma att ta över rastplatsen med toaletter som finns vid riddarborgen som håller på att uppföras i Hova, från Trafikverket.

Enligt en uppgörelse får kommunen överta toalettbyggnaden utan kostnad, men ansvaret och kostnaderna för att sköta toaletterna landar framöver på kommunen.

Trafikverket vill inte ha en borg på sin rastplats. Efter att ansökan om bygglov gjordes för borgen har man beslutat att avveckla rastplatsen, alternativt överlåta hela rastplatsen med toalettbyggnaden till kommunen, vilket nu tycks bli fallet.

– Kommunen vill ha sin borg på området men vi kan inte ha ett delat ansvar för området. Det fungerar inte så. Vi försöker göra så på alla ställen där vi har delat ansvar, vi måste sköta vårt själva, säger Ann-Charlotte Eriksson, samhällsplanerare på Trafikverket.

Hon nämner som exempel en annan rastplats i Lidköping, där det istället är Trafikverket som övertar en toalettbyggnad från kommunen, även detta i en strävan att undvika delat ansvar för ett område.

Borgbygget i Hova har avancerat under våren. Toalettbyggnaden ses till vänster i bild.
Borgbygget i Hova har avancerat under våren. Toalettbyggnaden ses till vänster i bild. Foto: Per Claesson

Tidigare planerades för att borgen i Hova skulle byggas längre bort från rastplatsen, men detta ändrades.

– Då har vi sagt att vi har egentligen inget krav på att ha en rasplats där. Det finns vissa kriterier för hur tätt man ska ha dem och vi har tillräckligt med rastplatser utmed E20, säger Ann-Charlotte Eriksson.

Gullspångs kommunstyrelse har nu fattat beslut om att ingå avtal med Trafikverket för att överta toalettbyggnaderna och åta sig att sköta rastplatsen framöver.

Det görs inte med glädje, då man räknar med att det kommer att medföra avsevärda kostnader, inte minst för städningen av toaletterna. För att det fortsatt ska vara skyltat som en rastplats ställs krav på att toaletterna är öppna dygnet runt, året runt.

– Vi behöver ha en toalett vid borgen och vi vill gärna ha kvar rastplatsen. I dagsläget ser vi ingen annan lösning än att ta över toalettbyggnaden. Det är lite surt, men det är bara att bita i det sura äpplet, säger oppositionsrådet Björn Thodenius (M).

I en tjänsteskrivelse skrivs rakt ut att det finns risk att toalettbehov skulle utföras inne i borgen om det saknades toaletter på platsen.

Toalettbyggnaden och riddarborgen i Hova.
Toalettbyggnaden och riddarborgen i Hova. Foto: Per Claesson

Kommunalrådet Carina Gullberg (S) riktar kritik mot hur Trafikverket hanterat frågan om rastplatsen.

– Jag är skitbesviken på det. Hade det kommit tidigare hade vi kunnat ändra hur borgen ligger. Det är inte schysst av ett stort verk att göra så, säger Carina Gullberg (S), som även hon bekymras över att kommunen nu får lägga ansenliga summor på att sköta toaletterna.

Ann-Charlotte Eriksson på Trafikverket har en annan bild. Enligt henne har kommunen inte skött uppgifter som gräsklippning, snöplogning och sandning vid rastplatsen, vilket man skulle ha gjort enligt ett skötselavtal. Istället har Trafikverket fått utföra de uppgifterna.

– Jag har varit tydlig med kommunen och har inte velat gå via media. Det är tråkigt när det kommer ut i tidningen vad som sköts och inte sköts. Jag tycker att vi har varit schyssta, säger Ann-Charlotte Eriksson.

Hon nämner också att kommunen utan kostnad får ta över toalettbyggnaden, som ska ha värderats till över 200 000 kronor.

– Jag blir så trött. Jag tycker att det finns telefoner även i Gullspångs kommun, de kan ringa och prata med oss, säger hon.

Toalettbyggnaden är nu låst. Trafikverket har låst byggnaden sedan man inte kunde komma fram med fordon för att sköta toaletterna under bygget av borgen.

Toaletterna vid rastplatsen är tillfälligt stängda.
Toaletterna vid rastplatsen är tillfälligt stängda. Foto: Per Claesson

Artikeltaggar

HovaPolitikTrafik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.