Nu kommer våndans tider

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Snart är det skolavslutningsdags. Med björkris, vilda blommor och barnsång. Det är en ljuvlig tid, som markerar ett avslut och en början på något nytt. Aldrig har jag väl känt det så tydligt som i år.

Jag vet inte om jag ska skylla på dålig planering som har fått barn vart tredje år, men det har vållat en del vånda den här våren. Inte nog med att min yngsta ska börja högstadiet med all den pirriga förväntan som det innebär, mellanbarnet försöker också hitta en gymnasieutbildning och det har krävts en hel del insatser från undertecknad.

Som grädde på moset tar den äldste studenten. Det är roligt och spännande, men också en rejäl utmaning för någon som tycker om att ha kontroll.

”Du behöver nog vara ledig under studentveckan”, rådde en erfaren kollega mig för några månader sedan.

Jo, så långt var jag med, men hur omständligt studentfirandet blivit nu för tiden hade jag inte riktigt kunnat föreställa mig. Bara att välja utseende på studentmössan kräver ett tålamod av guld. På min tid gick man till en klädaffär, fick huvudet mätt och bad att få mössan beställd.

Numera sker inköpet på webben. Där börjar en riktig golgatavandring. Först ska det väljas modell på mössan, sedan typ av skärm, färg på bandet, utformning av märket, text och foder. Valen tar aldrig slut …

Lyckligtvis har sonen alltid haft lätt för att bestämma sig. Något som skulle ha kunnat ta flera timmar klaras av på tjugo minuter. Nu, några veckor senare, har mössan anlänt och passformen är till min stora lättnad helt okej. Så var det inte för en bekants dotter som fick panikbeställa en ny mössa när den ursprungliga visade sig vara alldeles för liten.

Om sonen fått bestämma skulle det serveras potatismos och köttbullar.

— Jenny Åberg

En annan sak som vi har kunnat bocka av är kläderna. Kostym, skjorta, slips och skor är inhandlade. Studentplakatet är också ordnat och undangömt hos mina föräldrar i väntan på dagen D.

Desto svårare har det varit att få reda på hur studentfirandet ska gå till. I sonens fall går det mesta in genom det ena örat och ut genom det andra. Att hans kontrollgalna moder vill veta exakt tid och planering för olika hållpunkter under dagen förstår han inte riktigt.

Jag har tagit både ett och två djupa andetag och tänkt att detta är ytterligare ett tillfälle i livet som jag genom min son får lära mig mer om mig själv.

En annan fråga där vi har helt olika syn på vad som är festligt gäller maten på mottagningen. Om sonen fått bestämma skulle det serveras potatismos och köttbullar.

”Varför inte? Det är gott!” förklarade han när vi diskuterade saken.

Men där lämnade värdinnan in sitt veto. Det blev kompromiss. Exotisk planka. Ja, det är en rätt trist klassiker vid det här laget, men det bufféliknande utbudet brukar innebära att det finns något för alla och sonen tyckte att det var okej. Så check på det också.

Förutom att komma på den perfekta studentpresenten och ordna fram en cool transport hem så är det mesta ordnat nu. Det som återstår är att invänta den stora dagen. Och när den väl kommer, ja, då ska jag försöka släppa kontrollen och bara njuta.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.