Hoppa till huvudinnehållet

Sparring-bröder med samma mål: ”Vill slå sig in på touren”

Publicerad:
Reporter Peter Gustafsson
Peter Gustafsson
peter.gustafsson@mariestadstidningen.se
I Alhagens fina omgivning i Mariestad tar tennisbröderna Alfred Hagejärd (bilden) och lillebrodern Arvid sats inför framtiden.
I Alhagens fina omgivning i Mariestad tar tennisbröderna Alfred Hagejärd (bilden) och lillebrodern Arvid sats inför framtiden. Foto: Peter Gustafsson

Passerar du Alhagens tennisbanor i Mariestad?

Då är möjligheten stor att du ser Alfred och Arvid Hagejärd, som satsar hårt på sin sport.

– Vi kommer nog att träna här varje dag i sommar, förutom då vi åker på tävling, säger bröderna.

Slutspurten i det Franska mästerskapen i Paris hålls i helgen.

Två som följer duellerna mellan toppspelare som Novak Djokovic och Rafael Nadal är Hagejärds. Killarna har vuxit upp med de båda världsstjärnorna som förebilder och studerar givetvis alla slag.

Att nå världstoppen är extremt svårt. Drömmen om att ge tennisen en chans lever ändå i allra högsta grad hos storebroder Alfred och den fyra år yngre Arvid.

Det märks definitivt ett stort engagemang för att nå framgång. Inte minst när killarna sparrar mot varandra på grusbanorna eller i tennishallen.

– Vi båda är vinnarskallar och vill vinna bollarna. Jag får ändå erkänna att jag vinner de flesta, säger Alfred när undertecknad frågar vem som har övertaget.

Arvid och Alfred sparrar ständigt mot varandra. När skolan startar till hösten börjar Arvid tennisgymnasiet i Lidköping, där Alfred spenderat några år.
Arvid och Alfred sparrar ständigt mot varandra. När skolan startar till hösten börjar Arvid tennisgymnasiet i Lidköping, där Alfred spenderat några år. Foto: Peter Gustafsson

Alfred har avslutat sitt fjärde gymnasieår under våren. Han valde längre studietid för att kunna träna lite mer tennis varje år. Han har läst på Lidköpings tennisgymnasium, där halva studietiden genomfördes på distans på grund av pandemin.

– Det är lärorika år att flytta hemifrån när man får ta mer ansvar både på och utanför tennisbanan. Man lär sig att planera sin träning för att maximera det med skolan.

Alfred, som tog dubbelbrons i H21-SM i mars, fortsätter:

– Under pandemin fick jag hjälp av Thomas Högstedt (världskänd tränare från Mariestad) här hemma. Jag tränade mycket med honom och fick bra tips. Jag fick också träna med en 05:a från USA, berättar Alfred om pandemitiden.

Hemmaträning

Nu vill 19-åringen, som är åtta-tolva i landet i sin åldersklass, ta ytterligare steg.

– Jag gör en satsning här hemma med pappa (Per) som huvudcoach. Jag ska jobba halvtid och har även några sponsorer. Det kostar en hel del och mitt mål är att etablera mig på sommar- och vinter-tourerna. Jag vill vinna detta kalenderår. Till helgen blir det tävling i Tabergsdalen.

Att gå på USA-college var inte ett alternativ för Alfred, som istället fokuserar på hemmaplan. Ett led i satsningen innebär även resor för att sparra mot andra spelare.

Jag gör en satsning här hemma
Alfred Hagejärd, Mariestadskille på touren

Alfred siktar även på spel utomlands i futuretävlingar, där han förhoppningsvis kan plocka ATP-poäng.

Arvid Hagejärd börjar gymnasiet efter sommaren och går i samma fotspår som sin storebroder.
Arvid Hagejärd börjar gymnasiet efter sommaren och går i samma fotspår som sin storebroder. Foto: Peter Gustafsson

I brorsans spår

Till sensommaren ska Arvid påbörja en liknande gymnasieresa i Lidköping som storebrorsan och därmed representera Lidköpings TK.

En av de senare framgångarna för Arvid är dubbelseger i H16 i regionsmästerskapen. Just nu är han 15-20:e spelare i åldersklassen och rankar förra sommaren slutspelet i Next Generation i Båstad, som sin bästa insats hittills.

Han siktar på mycket träning och tävlingsspel.

– Jag ska även tävla utomlands i ITF junior, som man kan spela till 18 års ålder, säger Arvid, som sett Alfred spela på ITF också.

Nästa mål är ute-SM, vilket innebär flera deltävlingar för att kvalificera sig till slutspelet.

– Jag har varit med i två hittills och kom till kvartsfinal i en och semi i en. Just nu ligger jag bra till där.

Utveckla spelet

Bröderna jobbar på med sitt spel, där det handlar om att ”ta tid” från motståndarna genom att hålla ett högt tempo och minimera misstagen. De tränar i snitt 15 till 20 timmar i veckan.

– Jag vill jobba på mitt offensiva spel och få starka vapen med min serve och forehand, samtidigt som jag är stabil i grundspelet, säger Alfred.

Arvid fyller i:

– Det är liknande för mig. Backhand är mitt bästa slag och jag vill få en bra volley och serve.

En paus i träningsdusterna på grusbanorna i Mariestad.
En paus i träningsdusterna på grusbanorna i Mariestad. Foto: Peter Gustafsson
Det gäller att nöta på slagen.
Det gäller att nöta på slagen. Foto: Peter Gustafsson
Arvid Hagejärd med en nätattack.
Arvid Hagejärd med en nätattack. Foto: Peter Gustafsson
Alfred Hagejärd med rejält fokus på bollen.
Alfred Hagejärd med rejält fokus på bollen. Foto: Peter Gustafsson
Arvid Hagejärd.
Arvid Hagejärd. Foto: Peter Gustafsson

Artikeltaggar

Alfred HagejärdArvid HagejärdMariestads TKTennis

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.