Den officiella invigningen av Vänerleden hölls på fredagen i Otterbäcken. Den ännu oskyltade leden sträcker sig 64 mil runt den stora sjön.
Många har samverkat för att få till den 64 mil långa nationella cykelleden runt Vänern och det speglades i den omfattande talarlistan vid invigningen i Otterbäcken.
– Det här är spännande. Det är enda nationella cykelleden som går runt, annars får man vända, sa Carina Gullberg (S), kommunalråd i Gullspång och ordförande i Vänersamarbetet.
Hon hyllade samarbetet runt sjön och gladde sig även åt att cykelbanan mellan Otterbäcken och Askevik nu fått asfaltsbeläggning.
– I kommunerna har man varit påhittiga och dragit leden till alla möjliga härliga smultronställen. Det är det som är meningen, att visa upp vad som finns runt den stora sjön, sa Carina Gullberg.
Laila Gibson, verksamhetsledare på Vänersamarbetet där kommunerna runt sjön samarbetar, berättade att det varit mycket slit under många år för att få till cykelleden.
– Vi är väldigt stolta idag, det är en bra dag på jobbet, sa hon.
Projektledare Madeleine Norum berättade att hon nog inte skulle tagit uppdraget för fyra år sedan om hon förstått vilken utmanande uppgift det var.
– Det har varit tufft med också väldigt kul, sa hon.
Sett i backspegeln menade hon att fyra år ändå är snabbt för att skapa en nationell cykelled.
– Kattegattleden tog tio år. Det har gått på rekordfart, sa hon och lyfte fram insatserna av tjänstepersoner på kommunerna runt sjön.
Parallellt med cykelleden har det även jobbats med att ta fram tre paddlingsleder kring Lurö, Tösse och Kållandsö. Det har också funnits planer på en paddlingsled mellan Otterbäcken och Kristinehamn.
– Den är lagd på is, vi får se när vi tar upp det, sa Madeleine Norum.
Från Region Värmland medverkade regionrådet Ola Persson (C).
– Detta är ett bra exempel på samarbete där det också blir resultat. Jag vet att det här kommer att bli en succé, det är en form av friluftsliv som kommer att växa, sa han.
Lokala entreprenörer var också med vid invigningen, bland dem David Persson som driver cykeluthyrning i Sjötorp.
– Vid Göta kanal där vi är verksamma har vi paketlösningar med boende och cykelhyra. Vi har tänkt att göra liknande på Vänerleden, sa han och berättade att de i första hand satsar på kortare sträckor, som Sjötorp-Otterbäcken.
På Storön utanför Otterbäcken erbjuder Judit Ernvik och Alexander Lindblad övernattning.
– Vi hoppas att när man cyklar runt sjön, eller innanhavet som det också kallas, att man också har en längtan att komma ut på innanhavet. Vi kör sjötaxi där vi kan ta ombord cyklar, sa Alexander Lindblad.
Pia Lidvall i Otterbäckens byalag deltog också vid invigningen.
– Jag tycker att det är jätteroligt och hoppas att fler kan upptäcka Otterbäcken, sa hon om den nya cykelleden.
Bland de som medverkade på invigningen fanns även Henrik Linneros på Turistrådet Västsverige och Andreas Norum på Visit Värmland. Andreas Norum menar att Vänern länge varit underutnyttjad som resurs och att cykelleden kommer att betyda mycket.
Skyltningen av leden har blivit försenad och det senaste beskedet från Trafikverket är att den ska vara klar 30 juni.
– Det är ett litet gupp i vägbanan, men det är ingen stor sak. Det kommer att ordna sig, sa Andreas Norum.
Karta över sträckningen finns bland annat på Vänerledens hemsida.
Det klipptes inget band vid invigningen, utan istället kopplade man ihop två rep med karbinhakar, en symbolisk ihopkoppling av Västra Götaland och Värmland. Sedan gjordes en provtur på en kortare del av cykelleden, från Badängsparken till Barfotens camping i Otterbäcken.