Hoppa till huvudinnehållet

Galenskaparna tillbaka med ny turné – firar 40 år i Skövde

Publicerad:
Jan Rippe tillsammans med kollegan Per Fritzell är aktuell med en ny turné. Galenskaparna & After Shave besöker Skövde den 15 oktober.
Jan Rippe tillsammans med kollegan Per Fritzell är aktuell med en ny turné. Galenskaparna & After Shave besöker Skövde den 15 oktober. Foto: Jan Ellsinger

Under hösten firar Galenskaparna & After Shave 40 år och den 15 oktober intar showen ”Gott & Blandat” Arena Skövde.

Humorgruppens Jan Rippe och Per Fritzell presenterar, tillsammans med Den Ofattbara Orkestern, en best of-show med klassiska sketcher och låtar.

– Det känns jättekul att komma till hemtrakterna i Skaraborg, säger Jan Rippe.

Föreställningen där Jan Rippe tillsammans med kollegan Per Fritzell släpper loss sina etablerade humor-karaktärer. Showen inleds med att duon berättar deras karriär från första början då de träffades längst bak i en sal på Chalmers 1975.

– Vi upptäckte tidigt att vi hade mycket gemensamt, bland annat att vi inte var så studiemotiverade. Det var roligare att ha kalas, fester och att sjunga, berättar Jan Rippe och fortsätter:

– Det utmynnade i att vi startade After Shave.

Jan Rippe och Per Fritzell träffades på Chalmers 1975.
Jan Rippe och Per Fritzell träffades på Chalmers 1975. Foto: Jan Ellsinger

Föreställningen fortsätter med många av deras gamla klassiska sketcher och monologer.

– Det är så roligt att vara tillbaka och det är så att vi knappt vågar säga det men vi har roligare än någonsin. Vår orkester är mer involverade än i tidigare shower och det känns fantastiskt tryggt att stå på scenen med Per. Vi går ut på scenen, ler mot varandra och känner tryggheten.

Per Fritzell.
Per Fritzell. Foto: Jan Ellsinger

Hur känns det att besöka Skövde?

– Vi har besökt Skövde förut, men vi har aldrig varit på Arena Skövde. Det har blivit lite olika ställen genom åren så det ska bli jättekul med en ny upplevelse. Detta blir något större.

Vad är det bästa med Skövde?

– Skövdeborna skulle jag säga, jag gillar verkligen Skaraborg. De ska bli kul att få bräka på, höra sin hemdialekt och tjöta på med riktig Västgötadialekt.

Jan Rippe på turné.
Jan Rippe på turné. Foto: Jan Ellsinger
Lyrestad och Töreboda tv-aktuella igen – med redan i premiäravsnittRippe gör repris – roar åter på Näringslivsgalan: ”Skoj med hemmaplan”Fredagsintervjun: ”Macken” gjorde Jan Rippe känd – började som stjärngosse i badhuset

Om Jan Rippe

Namn: Jan Rippe

Född: 26 april 1955 i Lyrestad utanför Mariestad.

Valspråk han skulle kunnat ha: ”Går det, så går det...”

Förebilder: Monty Python, Victor Borge och The Beatles.

Personliga rekord: Tog examen på Chalmers efter 39 år. Samt 59,7 på 100 meter frisim.

Artikeltaggar

Arena SkövdeChalmersNöje/KulturSkaraborgSkövde

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.