Hoppa till huvudinnehållet

Dragspelsstämman i Hajstorp fick finbesök

Publicerad:
22-årige Bejron Hultman har spelat dragspel sedan han var en tvärhand hög. Numera spelar han i Bröderna Trück.
22-årige Bejron Hultman har spelat dragspel sedan han var en tvärhand hög. Numera spelar han i Bröderna Trück. Foto: Malin Bring

Det var inte första gången Bejron Hultman från Lidköping spelade på dragspelsstämman i Hajstorp, men den här gången gjorde han det i egenskap av Årets Dragspelare.

– Det är förstås en ära att ha fått utmärkelsen, säger Bejron Hultman, som har valt ut ett av de omkring 200 dragspelen i sin samling att spela på i Hajstorp.

Dragspel började han med som barn, när han fick följa med sin pappa på olika stämmor. I dag spelar han i den Törebodaanknutna orkestern Bröderna Trück, där Martin Andersson, en av dragspelsstämmans arrangörer, också ingår.

Favoritmusiken är gammal hederlig dragspelsmusik från första halvan av 1900-talet, säger han:

– Jag spelar inget nytt, bara gammalt.

Buskspel intill allén i Hajstorp. Någon tar upp en låt och den som kan, spelar med. Är man osäker kan man nöja sig med ackorden.
Buskspel intill allén i Hajstorp. Någon tar upp en låt och den som kan, spelar med. Är man osäker kan man nöja sig med ackorden.

Ett glatt kompisgäng från Strömstad och Ullared har tagit plats intill en husbil, där de spelar och sjunger gamla slagdängor.

– Vi åker runt hela sommaren och spelar, det har vi gjort sedan 1992. Jag och min man Martin träffades faktiskt på en stämma, berättar Malin Skär, och lägger till:

– Den här stämman återkommer vi alltid till!

Malin och Martin Skär från Strömstad åker runt hela sommaren och spelar på olika stämmor. Gärna den i Hajstorp.
Malin och Martin Skär från Strömstad åker runt hela sommaren och spelar på olika stämmor. Gärna den i Hajstorp. Foto: Malin Bring

Artikeltaggar

HajstorpMusikNöje/KulturTöreboda kommun

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.