Hoppa till huvudinnehållet

Dömd för penningtvättsbrott efter bilaffärer via nätet

Publicerad:
Reporter Per Warvlin
Per Warvlin
per.warvlin@mariestadstidningen.se
Hovabon döms till skyddstillsyn för penningtvättsbrott, men frikänns för bedrägeri, efter fyra bilaffärer på nätet.
Hovabon döms till skyddstillsyn för penningtvättsbrott, men frikänns för bedrägeri, efter fyra bilaffärer på nätet. Foto: Arkivbild

En Hovakvinna i 20-årsåldern döms till skyddstillsyn för penningtvättsbrott, men frikänns för bedrägeri, efter fyra bilaffärer i november 2021 via Blocket.

Det framgår av en dom i Skaraborgs tingsrätt.

Enligt åklagaren ska kvinnan, som förnekat brott, ha bjudit ut bilar till försäljning, men däremot inte haft för avsikt att överlämna bilarna till köparna.

Fyra bilköpare lurades i november på totalt 27 000 kronor.

Åklagaren gjorde ett ansvarsyrkande i andra hand om penningtvättsbrott. Det handlar om att kvinnan i november 2021 ska ha upplåtit sitt bankkonto och där tagit emot ovan angivna belopp.

Kvinnan ska därefter swishat pengarna till andra personer, tagit ut dem i kontanter eller omsatt dem genom kortköp. Detta har skett i syfte att dölja att pengarna härrört från brott eller brottslig verksamhet.

Tingsrätten anser det inte bevisat att det var Hovakvinnan som annonserat ut och förmått målsägandena att betala pengar till henne.
Tingsrätten anser det inte bevisat att det var Hovakvinnan som annonserat ut och förmått målsägandena att betala pengar till henne. Foto: Arkivbild

Ingen bostad

Hovakvinnan har förklarat i tingsrätten att hon befann sig i en dålig situation och hade ingen egen bostad.

En vän ville låna hennes swish och hon fick några hundralappar för besväret. Han uppgav att någon skulle betala pengar till honom och hon litade på honom.

Hon tänkte inte på var pengarna hon tog ut kom ifrån och litade på mannen.

Brist på bevis

Tingsrätten anser det inte bevisat att det var Hovakvinnan som annonserat ut och förmått målsägandena att betala pengar till henne.

Åtalet för bedrägeri i fyra fall ogillas därför.

Tingsrätten anser att omständigheterna kring de inkomna betalningarna är sådana att kvinnan haft skälig anledning anta att pengarna kom från brott.

Hon döms därför för penningtvättsbrott.

Sammanlagt ska hon enligt tingsrättens dom betala 27 000 kronor sammanlagt till fyra målsägande. Domen kan överklagas senast 29 juni.

Artikeltaggar

BedrägerierBrott & blåljusDomarSkaraborgs tingsrätt

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.