Hoppa till huvudinnehållet

Goda framtidsutsikter för teknik- och industristudenter: ”Vill få bort den smutsiga stämpeln”

Publicerad:
Reporter Klara Niggol
Klara Niggol
klara.niggol@mariestadstidningen.se
I år tar ett trettiotal elever studenten från teknikcollege på Vadsbogymnasiet.
I år tar ett trettiotal elever studenten från teknikcollege på Vadsbogymnasiet. Foto: Charlotte Ferneman

För vissa väntar studier på Chalmers, för andra värnplikt eller arbete inom lokala industrier.

Stämningen på residenset var hög när Vadsbostudenter från teknikcollege fick motta diplom för tre års studier.

Ett trettiotal teknik- och industriteknikelever, lärare och anhöriga fanns på plats på residenset under torsdagen när diplom för väl genomförda studier delades ut av rektor Torbjörn Pettersson.

Tillsammans med nära och kära samlades teknik- och industristudenterna på residenset under torsdagen för diplomutdelning.
Tillsammans med nära och kära samlades teknik- och industristudenterna på residenset under torsdagen för diplomutdelning. Foto: Charlotte Ferneman

Eleverna har läst upp till 300 extra kurspoäng, inom exempelvis programmering och entreprenörskap, och därmed uppnått kriterierna inom teknikcollege.

– Studenterna har läst kurser som företagarna efterfrågar. Utbildningen innebär en kvalitetsstämpel och finns i hela landet, säger Elisabet Ericsson, programansvarig på Vadsbogymnasiet och samordnare för teknikcollege.

– Firandet i dag känns extra högtidligt, eftersom pandemin har satt stopp de senaste åren. Det är jättekul att många anhöriga finns på plats.

Fler än MT:s fotograf ville fånga de nybakade studenterna på bild. Längst fram står Elisabet Ericsson, programansvarig på Vadsbogymnasiet och samordnare för teknikcollege.
Fler än MT:s fotograf ville fånga de nybakade studenterna på bild. Längst fram står Elisabet Ericsson, programansvarig på Vadsbogymnasiet och samordnare för teknikcollege. Foto: Charlotte Ferneman

Teori varvat med praktik

Bland de förväntansfulla studenterna fanns Maja Wictorin, Edith Fredriksson och Leo Dujso, en trio som har studerat på teknikprogrammet.

Axel Strid, Edith Fredriksson, Maja Wictorin, Leo Dujso och Gustav Fredriksson Rådmark diplomerades under torsdagen för genomförda studier inom teknikcollege på Vadsbogymnasiet.
Axel Strid, Edith Fredriksson, Maja Wictorin, Leo Dujso och Gustav Fredriksson Rådmark diplomerades under torsdagen för genomförda studier inom teknikcollege på Vadsbogymnasiet. Foto: Charlotte Ferneman

– Vi har läst både praktiska och teoretiska ämnen och har fått en bra grund att stå på nu när vi ska vidare till arbete, säger Maja Wictorin.

– Till exempel har vi fått lära oss hur det går till i verkstaden och hur olika produktionsflöden fungerar, tillägger Edith Fredriksson och Leo Dujso.

Tre års studier är till ända, vad väntar nu?

– Jag ska läsa till civilingenjör med inriktning samhällsbyggnad på Chalmers, säger Edith Fredriksson.

– För min del blir det arbete på DS Smith och värnplikt, sedan högskola någon gång framöver, säger Leo Dujso.

Rektor Torbjörn Pettersson inledde diplomutdelningen med ett tal, och riktade sig till både studenter och anhöriga:

– Ni har gjort ett studieval som kommer att gynna er en lång tid framöver. Föräldrar och anhöriga, känn extra stolthet över att era ungdomar är på gång!

Han belyste också vikten av samarbete mellan skola och arbetsliv.

– Våra lokala företagare är väldigt viktiga. De vakar över utbildningen och ser vad som behövs för att ta nästa steg ut i jobb.

”Skriker efter arbetskraft”

Representanter från den lokala industrin fanns också på plats.

”Vi företagare skriker efter arbetskraft inom industri och teknik”, säger Markus Bäckström, vd för Manntek i Mariestad.
”Vi företagare skriker efter arbetskraft inom industri och teknik”, säger Markus Bäckström, vd för Manntek i Mariestad. Foto: Charlotte Ferneman

– Vår uppgift är att hjälpa skolorna göra utbildningen mer attraktiv. Vi företagare skriker efter arbetskraft och vi vill få bort den gamla, smutsiga stämpeln som jobb inom industri har, säger Markus Bäckström, vd för Manntek i Mariestad.

Många passade på att ladda upp med kaffe och tårta under den hektiska studentveckan.
Många passade på att ladda upp med kaffe och tårta under den hektiska studentveckan. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

MariestadSkola och utbildningStudenten 2022TeknikcollegeVadsbogymnasiet

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.