Hoppa till huvudinnehållet

Skräckrockens gudfader ersätter Billy Idol på Törebodafestivalen

Publicerad:
Alice Cooper blir den nya finalakten på Törebodafestivalen och ersätter Billy Idol som tvingades ställa in. Cooper avslutar egentligen sin stora turné i Aten onsdagen den 6 juli, men förlänger den för att spela i Töreboda. Bilden kommer från en spelning i Mexiko 2019.
Alice Cooper blir den nya finalakten på Törebodafestivalen och ersätter Billy Idol som tvingades ställa in. Cooper avslutar egentligen sin stora turné i Aten onsdagen den 6 juli, men förlänger den för att spela i Töreboda. Bilden kommer från en spelning i Mexiko 2019. Foto: Eduardo Verdugo

Att hitta en ersättare till Billy Idol var svårt, men inte omöjligt. Ingen mindre än Alice Cooper förlänger sin Europaturné för att spela på lördagskvällen på Törebodafestivalen.

– Den sista spelningen på hans stora turné blir i Töreboda, det är rätt häftigt, säger Per ”Otto” Ottosson, festivalgeneral.

I början av maj kom det tråkiga beskedet, Billy Idol tvingas av hälsoskäl ställa in sin Europaturné, inklusive spelningen på Törebodafestivalen.

Billy Idol är en unik ikon och mycket svår att hitta en värdig ersättare till. En musiker som ofta kallas för ”Skräckrockens gudfader” kan definitivt placera sig in på den listan. Alice Cooper är bokad sedan en tid tillbaka, men först nu får Törebodafestivalen släppa nyheten.

– Det är häftigt, vi är oerhört tacksamma att vi lyckades få till ett så starkt namn, säger Per ”Otto” Ottosson, festivalgeneral.

Billy Idol ställer in spelning på Törebodafestivalen

Förlänger turnén

Det var som sagt inte lätt, alla stora internationella stjärnor var redan bokade och ute på turné.

– Det var kris egentligen, det finns bara en Billy Idol. Vi började finkamma varenda artist som vi tyckte kunde vara tänkbar och kollade deras turnéscheman. Då hittade vi en liten lösning och när det visade sig att det gick att genomföra var lyckan gjord, säger ”Otto” och förklarar:

– Det visade sig att Alice Cooper spelade i Gävle förra helgen och avslutar sin turné i Aten onsdagen innan festivalen. Vi lyckades få honom att stanna några extra dagar i Europa och sedan flyger han hem till Detroit på söndagen.

Alice Cooper är en ikon som de flesta känner igen, konstaterar festivalgeneralen Per ”Otto” Ottosson. Bilden kommer från en tidigare spelning han och hans musiker gett..
Alice Cooper är en ikon som de flesta känner igen, konstaterar festivalgeneralen Per ”Otto” Ottosson. Bilden kommer från en tidigare spelning han och hans musiker gett.. Foto: Richard Shotwell

Alice Cooper, 74 år, behöver kanske ingen närmare presentation. Han är skräckrockaren som var med och formade en ny genre inom rock och metal och har en karriär som sträcker sig över närmare 54 år. Han har sålt över 50 miljoner skivor, synts som skådespelare i många filmer och spelar dessutom mycket golf. Hans handicap är fyra.

Vi är oerhört tacksamma att vi lyckades få till ett så starkt namn.
Per ”Otto” Ottosson, festivalgeneral

Han nämns ofta som en stor inspirationskälla för andra rockband, som Kiss, Rammstein och Lordi.

– I stort sett alla vet vem Alice Cooper är. Med Poison, School’s out och Man behind the mask har han en härlig låtskatt som passar oss väldigt bra. Vi älskar artister som folk känner igen och kan sjunga med i och det gör många med Alice Cooper.

”Otroligt glada”

Hårdrocksikonen kommer att spela på lördagen 9 juli klockan 22.00, samma tid som Billy Idol hade. Alice Coopers liveframträdanden är också kända för att vara något utöver det vanliga, med en artist som ger allt och med pyroteknik och rekvisita som giljotiner, fejkblod, reptiler och svärd.

– Vi är otroligt glada för våra besökares skull. Jag tror det kommer att öka efterfrågan på biljetter som inte finns, säger ”Otto”.

Biljetterna är sedan tidigare slutsålda, även om festivalen erbjöd besökare som köpt lördagsbiljett enbart för att se Billy Idol återköp. De biljetterna är också slut.

Törebodafestivalen har även en nyhet av det tråkigare slaget, skotska rockbandet Nazareth tvingas ställa in på grund av att en av medlemmarna i bandet ska genomgå en operation. Arrangörsgruppen arbetar för fullt med att hitta en ersättare som kan fylla luckan de lämnar.

Alice Cooper ersätter Billy Idol, en lösning som gick att ordna trots att hans turné redan var planerad. Beskedet lär öka intresset för Törebodafestivalen ytterligare, men biljetterna är sedan länge slutsålda.
Alice Cooper ersätter Billy Idol, en lösning som gick att ordna trots att hans turné redan var planerad. Beskedet lär öka intresset för Törebodafestivalen ytterligare, men biljetterna är sedan länge slutsålda. Foto: Eduardo Verdugo
Zara Larsson till Törebodafestivalen: ”Känns nästan otroligt”Kända som världens bästa rockband live – nu kommer de till TörebodafestivalenMiss Li till Törebodafestivalen: ”Många har väntat på att få höra musiken live”Fler stjärnor klara för Törebodafestivalen: ”Var given att försöka få hit”De har varit med på alla Törebodafestivaler – klara för den sista i sommarMiriam Bryant till Törebodafestivalen – önskades av många: ”Stora påtryckningar”Tigerjakt och bananer – de ska roa barnen på TörebodafestivalenHär är lokala banden som spelar på festivalen – Jimmy Bölja självklart med

Artikeltaggar

MusikPer OttossonTörebodaTörebodafestivalen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.