Hoppa till huvudinnehållet

Oenigt beslut om pengar till Södra Råda timmerkyrka

Publicerad:
Reporter Per Claesson
Per Claesson
per.claesson@mariestadstidningen.se
Invigningen av Södra Råda timmerkyrka 4 juni i år.
Invigningen av Södra Råda timmerkyrka 4 juni i år. Foto: Per Claesson

Gullspångs kommun ska delta i ett samarbete för att sköta Södra Råda timmerkyrka som besöksmål.

Men det fanns starka invändningar från Bo Hagström (C) mot att kommunen ska skjuta till ytterligare medel till den återuppbyggda kyrkan.

Södra Råda timmerkyrka har nu högtidligt invigts efter en lång byggprocess. Rekonstruktionen av medeltidskyrkan som brann 2001 har nu väggar och tak, men arbetet med återuppbyggnaden fortsätter bland annat med kyrkspån på fasaden.

I detta nya läge är en överenskommelse kring timmerkyrkan som besöksmål på gång. Det har tagits fram ett treårigt så kallat IOP (Idéburet offentligt partnerskap) mellan tre parter: Insamlingsstiftelsen Södra Råda gamla kyrkplats, Södra Råda Akademien och Gullspångs kommun.

Gullspångs kommunstyrelse har nu fattat beslut om att delta i detta partnerskap och även att bidra med 50 000 kronor samt arbetstid till samarbetet. Enligt överenskommelsen ska Södra Råda Akademien få 95 000 kronor per år för att driva besöksverksamheten.

Gullspångs kommun står, förutom bidraget på 50 000 kronor, som garant för hela bidraget.

För år 2022 har Grevillis fond, som även tidigare bidragit till projektet, gett besked om ett bidrag på 100 000 kronor. Insamlingsstiftelsen ska även vända sig till Västra Götalandsregionen för att få bidrag.

Ordförande för insamlingsstiftelsen är Carina Gullberg (S), som också är kommunstyrelsens ordförande i Gullspång. Även Björn Thodenius (M), oppositionsledare i kommunstyrelsen, ingår i insamlingsstiftelsens styrelse.

Bo Hagström (C)
Bo Hagström (C) Foto: Per Claesson

Gullspångs kommunstyrelse var emellertid inte enig i beslutet att satsa på det treåriga samarbetet. Bo Hagström (C), vice ordförande, protesterade och ville se en sammanställning över kostnaderna för kyrkobygget.

– Jag anser inte att det är en kommunal angelägenhet att bygga en kyrka, säger Bo Hagström och betonar att kommunens budget är ansträngd och att man måste hushålla med skattepengarna.

Bo Hagström, som ingår i Gullspångs majoritetsstyre tillsammans med Carina Gullberg, jämför Södra Råda timmerkyrka med den stora ekonomiska floppen Medeltidens värld utanför Götene.

Carina Gullberg (S)
Carina Gullberg (S)

Carina Gullberg framhåller att det är insamlingsstiftelsen som till rekonstruktionen har sökt och fått pengar från en mängd olika håll. Riksantikvarieämbetet, regionen, Alfastiftelsen, Grevillis fond, privatpersoner och andra aktörer har bidragit till kyrkbygget.

En kostnad som kan tillkomma framöver för att få till ett bra besöksmål är att ordna med toaletter med godkänd avloppslösning på platsen.

Södra Råda timmerkyrka invigd – kunskaper kan användas internationelltMånga kom till invigningen: ”Otroligt arbete de gjort”

Artikeltaggar

Bostad och byggenGullspångs kommunPolitikSödra RådaTurism

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.