Hoppa till huvudinnehållet

Tre års väntan över – nu uruppförs Jans och Kristinas psalmer ”Äntligen”

Publicerad:
Jan Tammo har arrangerat psalmerna som Kristina Lans har skrivit, nu ska deras gemensamma verk uruppföras. Kollage av arkivbilder. Foto: Charlotte Ferneman

Vintern 2019 var Kristina Lans redo att presentera sina nyskrivna psalmer. Jan Tammo hade satt musik till dem. Allt var klart, nästan i alla fall.

– Äntligen! Vi fick vänta länge, utbrister Kristina Lans över telefon.

På söndag kväll är en nästan tre år lång väntan över. Då ska psalmerna hon skapat få spelas för första gången. Rubriken för konserten i domkyrkan, och namnet på en av psalmerna, är "Här vid vägen finns en rastplats".

– Jag kommer att ge en kort introduktion till varje psalm som framförs, berättar Kristina Lans.

Efter examen

Hon är Mariestadsbo, pensionär och tidigare lärare samt kyrkomusiker. Under Lutherjubileet 2017 uruppfördes en av hennes tidigare psalmer. Med självförtroendet från då sökte hon in till tvååriga utbildningen på psalmskolan i Stockholm. Efter examen skrev hon sju alster som dåvarande kyrkomusiker i Mariestads församling, Jan Tammo, arrangerade.

– Det har blivit några fler psalmer sedan dess. Jan har skrivit stämmor till alla i arrangemang för flöjt och trombon, berättar Kristina.

För Ukraina

Så sent som i mars skrev hon den senaste.

– Den blev till på grund av kriget i Ukraina.

På uruppförandet kommer förutom duon som skapat psalmerna även Cantabilekören och instrumentalister delta. Kyrkmusiker under kvällen är Johanna K Sandström och Eva Lindholm.

Kristina Lans nyskriva psalmer i arrangemang av Jan Tammo kommer nu äntligen spelas offentligt.

Artikeltaggar

Jan TammoKonserterMariestadMariestads domkyrkaMusikPsalmerUkraina

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.