Hoppa till huvudinnehållet

Här får veteranerna ta plats i kulturreservatet: ”Spridits mun till mun”

Publicerad:
Sigvard Hjalmarsson (till vänster) ansvarar för veterandagen på Vallby Sörgården. På bilden är även Morgan Gustavsson med.
Sigvard Hjalmarsson (till vänster) ansvarar för veterandagen på Vallby Sörgården. På bilden är även Morgan Gustavsson med. Foto: Tobias Larsson Franzén/arkiv

På Vallby Sörgården, mellan Tidan och Väring, visas fina veteranfordon på söndag. Allt från ovanliga traktorer till en cykel med påhängsmotor kommer visas upp.

– Det är inte så organiserat, utan har spridits mun till mun, säger Sigvard Hjalmarsson, ansvarig för veterandagen.

Vallby Sörgården, mellan Väring och Tidan, är Skaraborgs enda kulturreservat. Där kan man få uppleva hur gårdslivet såg ut för 100 år sedan. På söndag är det veterandag där gamla traktorer, jordbruksredskap, bilar och maskiner från förr visas upp.

– Förra året var ett 60-tal fordon med, vi räknar med något liknande i år, säger Sigvard Hjalmarsson, huvudansvarig för veterandagen på Vallby Sörgården.

Det kan troligen bli en och annan Grålle, Fergusons grå traktor, på plats på Vallby Sörgårdens Veterandag. Genrebild.
Det kan troligen bli en och annan Grålle, Fergusons grå traktor, på plats på Vallby Sörgårdens Veterandag. Genrebild. Foto: Arkiv

Alla som har något gammal fordon som man vill visa upp är välkomna.

– Egentligen har vi bara lagt ut på sociala medier och sådant att vi har en veteranträff där folk får komma med sina traktorer, motorcyklar, bilar och vad de vill som är lite retro. Så träffas vi och fikar i trädgården, säger Sigvard Hjalmarsson och fortsätter:

– Jag vet att det kommer ett gäng från Ekeskog, och en del från Väring, Tidan, Mariestad, Skövde, Berg och närområdet.

Vallby Sörgården där allt det gamla är bevarat, inklusive interiörer. På gården utförs också sysslor som de gjordes förr, som hässja hö vilket görs i juli.
Vallby Sörgården där allt det gamla är bevarat, inklusive interiörer. På gården utförs också sysslor som de gjordes förr, som hässja hö vilket görs i juli. Foto: Tobias Larsson Franzén/arkiv

Fordonen som visas kommer vara från slutet av 40-talet fram till 80-talet. Förra året var det flera fordon som stack ut, som en helt nyrenoverad BM Bison-traktor.

– Det blir ett antal traktorer, från vrak till jättefina. Jag vet att i år kommer det en cykel med påhängsmotor på, den kommer att vara en av de äldre. Men det finns ingen begränsning, folk får komma med det de har.

Själv tar Sigvard Hjalmarsson med sig sin Ferguson från 1962.

Egentligen har vi bara lagt ut på sociala medier och sådant att vi har en veteranträff.
Sigvard Hjalmarsson

På Veterandagen blir det också tipspromenad, fikaservering, barnaktiviteter och guidning i husen på Vallby Sörgården. Samma dag ställs det även ut hemvävda och unika mattor från Vasastans vävstuga på logen.

Föreningen Vallby Sörgården har evenemanget ihop med Studieförbundet Vuxenskolan. I sommar väntar fler aktiviteter, härnäst midsommarfest med dans runt midsommarstången.

Vasastans vävstuga ställer just nu ut på Vallby Sörgården. Förutom traktorer och andra fordon kan man också beskåda handvävda mattor. På bilden syns Margareta Elfversson och Birgitta Stadler.
Vasastans vävstuga ställer just nu ut på Vallby Sörgården. Förutom traktorer och andra fordon kan man också beskåda handvävda mattor. På bilden syns Margareta Elfversson och Birgitta Stadler. Foto: Roland Svensson/arkiv

Artikeltaggar

MotorNöje/KulturTidan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.