Hoppa till huvudinnehållet

Färgrikt och gott när kocken får fylla picknick-korgen

Publicerad:
En matig picknick med rätter som räcker till både lunch och mellanmål: fylld focaccia, sallad, och surdegspannkakor med färskost och bär samt kallrörd jordgubbssaft.
En matig picknick med rätter som räcker till både lunch och mellanmål: fylld focaccia, sallad, och surdegspannkakor med färskost och bär samt kallrörd jordgubbssaft. Foto: Jenny Åberg

Med sol och värme vaknar lusten att ge sig ut på upptäcktsfärd. Men vad ska man egentligen stoppa ner i matsäcken?

– Packa ner mat som räcker till både lunch och mellanmål, tipsar kocken Emelie Nielsen.

Till vardags står Emelie i köket på restaurang Krubb i Töreboda, men på fritiden älskar hon att ta med familjen på utflykt. Picknickkorgen packas då full med olika godsaker.

– Det bästa är att inte bara stoppa ner söta saker, utan även sådant som håller dig mätt, pigg och glad, förklarar hon.

Steg ett, enligt Emelie, är att planera för utflykten. Om man köper hem ingredienser och förbereder maten dagen innan blir resultaten ofta bättre.

Färska bär passar fint till mellanmålet.
Färska bär passar fint till mellanmålet. Foto: Jenny Åberg

Hennes förslag på meny består av en sallad, focaccia, pannkakor fyllda med färskost och bär samt kallrörd jordgubbssaft.

– Låt barnen vara med och bestämma maten och packa, då äter de ofta bättre. Pannkakorna kan barnen få fylla med det de gillar, föreslår Emelie.

Samma sak om man gör focaccia. Då kan varje person lägga vad de gillar på sin bit, som örter, oliver eller skinka.

– Det blir som ungefär som panpizza. När man har gräddat toppingen i brödet håller maten också mycket längre jämfört med en vanlig smörgås, säger Emelie.

Ett annat tips är att alla får var sin matlåda med lock. Då slipper man smutsiga tallrikar.

Recept på en lyckad utflykt

Emelie Nielsen, driftsansvarig för restaurang Krubb, tipsar om focaccia. Det italienska brödet kan fyllas med olika smaker. Låt alla få ansvara för sin ”ruta”.
Emelie Nielsen, driftsansvarig för restaurang Krubb, tipsar om focaccia. Det italienska brödet kan fyllas med olika smaker. Låt alla få ansvara för sin ”ruta”. Foto: Jenny Åberg

Focaccia med pålägg

Ingredienser: 600 g ljummet vatten, 50 g jäst, 10 g salt, 800 g vetemjöl, 25 g honung, 25 g olivolja

Gör så här: Lös jästen i vattnet och blanda sedan i resterande ingredienser. Arbeta till en smidig och ganska lös deg för hand eller på låg hastighet i maskin med degkrok.

Jäs i bunke till dubbel storlek ca 30 minuter.

Täck en långpanna med bakplåtspapper och olja in.

Ta ut degen på köksbänken och knåda lite försiktigt. Kavla ut degen till plåtstorlek och lägg över den på din förberedda plåt.

Dela med degskrapa eller pizzaskärare till 8 fyrkanter. Det gör ingenting att de jäser ihop senare, men det underlättar toppning och delning i nästa steg.

Låt jäsa 30 minuter. Ringla över olivolja eller annan och tryck med fingrarna så att det bildas gropar med olja i degen. Toppa med valfria ingredienser, till exempel rödlök, soltorkade tomter, osttärningar, hackade örter, pesto, skinka.

Grädda i 220 grader i ca 10 minuter, beroende på tjocklek och ugnseffekt. Den ska ha fin färg och vara genomgräddad. Testa gärna med termometer om du är osäker. Är brödet över 90 grader i innertemperatur så är det färdigt.

Tillagas med fördel dagen innan, förvaras i kyl och packas i smörgåspapper inför resan.

En matig sallad med linser och bladgrönt.
En matig sallad med linser och bladgrönt. Foto: Jenny Åberg

Sallad

Packa gärna med var sin sallad eller burk med grönsaksstavar att servera till. Exempelvis en matig sallad med örtmarinerade linser och bladgrönt eller varför inte en hemmagjord kålsallad?

Fyll en flaska med kallrörd jordgubbssaft till hälften. Lägg i frysen över natten. Fyll upp dagen därpå med mer saft. Nu håller sig drycken kall länge.
Fyll en flaska med kallrörd jordgubbssaft till hälften. Lägg i frysen över natten. Fyll upp dagen därpå med mer saft. Nu håller sig drycken kall länge. Foto: Jenny Åberg

Kallrörd jordgubbssaft

Ingredienser: 1 kg jordgubbar, 3 dl vatten, socker

Gör så här: Mixa färska eller tinade frysta jordgubbar med vatten och låt dra i kyl under natt. Sila sedan i finmaskig sil eller silduk. Smaka av saften med önskad mängd socker. 3-6 dl socker / liter avrunnen saft.

Späd med kallt vatten inför servering. Läskande varma dagar!

Emelie Nielsen tipsar om att ordna picknickmaten dagen före utflykten.
Emelie Nielsen tipsar om att ordna picknickmaten dagen före utflykten. Foto: Jenny Åberg

Pannkaksrulle med färskost och bär

Jag föredrar surdegspannkakor, men det fungerar så klart lika bra med bananpannkakor eller traditionella pannkakor.

Ingredienser: 3 dl vetemjöl, 3 ägg, 6 dl mjölk, 0,5 dl aktiv vetesurdeg, 0,5 tsk salt, 2 msk smör + smör till stekning.

Gör så här: Blanda vetemjöl med hälften av mjölken till en slät smet, vispa i ägg, salt, surdeg och resten av mjölken.

Täck över och låt stå i kyl till nästa dag. Observera att det är bra med rymlig bunke då den kan växa en del under natten.

Smält 2 msk smör i en stekpanna och vispa ner i smeten. Grädda dina pannkakor i rikligt med smör för frasiga härliga kanter.

Låt svalna och fyll sedan med färskost eller keso, bär och mynta till härliga rullar. För extra lyx: smaksätt din färskost eller keso med lite vaniljpulver eller vaniljsocker.

Artikeltaggar

KrubbLivsmedelMat och dryckSommarSverigeTurism

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.