Hoppa till huvudinnehållet

Misstänkt i Helenafallet avliden – utredningen läggs ner

Publicerad:
Mannen som misstänks ha mördat Helena Andersson har dött.
Mannen som misstänks ha mördat Helena Andersson har dött.

Den Mariestadsbo i 60-årsåldern som varit misstänkt för mordet på Helena Andersson 14 juni 1992, har dött. Därmed läggs utredningen mot honom ner.

– Vi kommer inte vidare i fallet eftersom mannen är avliden, säger vice chefsåklagare Jenny Karlsson.

Strax efter lunchtid måndag meddelade Jenny Karlsson att förundersökningen mot den misstänkte mannen i 60-årsåldern avslutas. Han har varit skäligen misstänkt för mordet sedan augusti förra året då Skaraborgs tingsrätt beslutade att inte häkta honom på sannolika skäl. För en tid sedan dog mannen på sjukhus.

– Han var fortfarande skäligen misstänkt när han avled och det fanns fler utredningsåtgärder att göra. Men dessa blir ju inte av och därför avslutar jag förundersökningen, säger Jenny Karlsson.

Han var fortfarande skäligen misstänkt när han avled och det fanns fler utredningsåtgärder att göra.
Jenny Karlsson, vice chefsåklagare

En ny brottsutredning kan endast påbörjas om en ny person blir misstänkt.

Hur känns det att tvingas lägga ned utredningen?

– Det är tråkigt eftersom det är många som vill att fallet ska få en lösning. Utredarna i Kalla fall-gruppen har verkligen försökt att vända på alla stenar. Vi får se om vi någonsin får en klarhet i vad som hänt.

Skeletthund kan användas

Kalla fall-gruppen får nu börja om på ruta ett igen.

– Vi vill fortsatt ha in tips från allmänheten som kan leda oss framåt, säger Peter Thylén som är med i gruppen.

Han flaggar för att det kan bli aktuellt att använda en ny metod i sökandet efter Helena Anderssons kvarlevor. På Gotland används just nu en skeletthund i sökandet efter Sven Sjögren som försvann från orten Lummelunda för femtio år sedan. Den specialtränade hunden, som heter Breeze, fick direkt vittring vid en gammal soptipp och det återstår att se om det är mänskliga skelettdelar som hunden har markerat för.

– Breeze ska bara reagera på mänskliga ben och om hunden lyckas på Gotland vill vi också göra ett försök. Vi har tagit kontakt med NFC (Nationellt forensiskt centrum), och sagt att vi är intresserade. Nu följer vi hunden noga innan vi gör en utvärdering, säger Peter Thylén.

Vice chefsåklagare Jenny Karlsson med Peter Thylén (till höger) och Janne Karlsson i Kalla fall-gruppen.
Vice chefsåklagare Jenny Karlsson med Peter Thylén (till höger) och Janne Karlsson i Kalla fall-gruppen. Foto: Johan Eklöf/Arkiv

Läs också

Artikeltaggar

Brott & blåljusHelena-falletMariestadMord

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.