Törebodaartistens Karl Boëthius råd till alla: ”Var divig”

Artisten är först ut i Mariestads-tidningens nya podd Den sista festivalen.

Karl Boëthius, Törebodasonen som är en up and coming artist, är först ut att bli intervjuad i MT:s nya podd Den sista festivalen. I sommar är han en av artisterna som spelar på Törebodafestivalen.

– Det ska bli så kul, det blir första gången jag uppträder med mina egna låtar på festivalen, säger artisten som älskar att spela live.

I en personlig intervju i MT:s podd Den sista festivalen berättar Törebodasonen Karl Boëthius om hur han hittat sin väg i musiken.

Han spelade på Törebodafestivalen 2018 och tycker att han utvecklats något enormt sedan dess. Både som artist och som person. Under de senaste tre åren har han skrivit och släppt en rad singlar. Vid årets festival ska han äntligen få spela de live på hemmaplan.

– Jag tror jag spelade första gången på festivalen 2009. Efter det har jag spelat varje gång. Det är så kul, för jag kan så tydligt se hur jag utvecklas. Det är nästan som en dokumentation som jag kan titta tillbaka på.

Karl Boëthius har alltid haft högt självförtroende när det gäller musiken. Negativa kommentarer som kunde komma om det när han växte upp tog han inte åt sig av.
Karl Boëthius har alltid haft högt självförtroende när det gäller musiken. Negativa kommentarer som kunde komma om det när han växte upp tog han inte åt sig av. Foto: Lisa Bring

Ett av hans nyaste verk är Classical Shit, en glad poplåt.

– Jag driver med att jag är så trött på alla som ska hitta en spännande kärlek. Jag pallar inte. Jag vill bara hitta någon som jag kan käka chips med i sängen, säger Karl Boëthius som har sjungit hela sitt liv.

Längtar efter spelningar

Sin första EP släppte han i mars 2020. Efter lång tid i studion längtade han då att få komma ut och spela live. Men pandemi satte alla dessa planer på paus. Nu i sommar är det play som gäller.

– Jag älskar att sitta i studion, men det jag brinner för är live. Det är där min passion kommer från. Det är därför jag håller på med musik.

Sångaren Karl Boëthius gav en intim konsert en lada på Gudhammar, Hova, med sitt band våren 2021. Nu hoppas artisten kunna komma ut och spela mer live med sina egna låtar.
Sångaren Karl Boëthius gav en intim konsert en lada på Gudhammar, Hova, med sitt band våren 2021. Nu hoppas artisten kunna komma ut och spela mer live med sina egna låtar. Foto: Birthe Wetter/Arkiv

Karl Boëthius kan sägas vara sitt största fan och han vill få alla att tro och våga skryta om sig själva – för ingen annan lär göra det åt en.

– Jag uppmanar alla att prata upp sig själva. En del kan tycka ’Han tror att han är någonting’ men jag tycker att alla ska tycka att man är något. Ha självförtroende och var divig. Det ska man vara, det handlar om att man har respekt och tycker om sig själv, säger Karl Boëthius.

I podden berättar han bland annat om hur det var att sjunga Gabriellas sång på Centralskolans skolavslutning. Att han gjorde det, trots att till och med en lärare avrådde honom från att göra det på grund av vad folk skulle tycka.

– Jag visste att jag säkert skulle få reaktioner, högstadiet är tufft för många. Jag gjorde det, och jag har aldrig fått så mycket beröm i hela mitt liv. Det var glåpord, men ingenting som jag mått dåligt över, säger Karl Boëthius och förtydligar att han inte var mobbad i skolan men att han fick höra en del negativt då några upplevde att han stack ut.

Ha självförtroende och var divig. Det är den bästa komplimangen du kan få.
Karl Boëthius

Högstadiet kan vara tufft för många och när Karl ser tillbaka på den tiden är han stolt över sig själv.

– Att jag aldrig tog åt mig, utan sa ’Det här ska jag göra bra’. Jag vet att andra kanske inte kommer tycka att det är coolt, att det inte är helt enligt normen, men det får de tycka. Det jag skulle vilja säga till mig själv när jag gick i högstadiet är att 'högstadiet är inte för evigt och det är inte allt'. Det är en kort period.

Karl Boëthius har hittat sitt egna uttryck i musiken.
Karl Boëthius har hittat sitt egna uttryck i musiken. Foto: Robin Berglund

Musik är något Karl Boëthius måste hålla på med för att må bra.

– Jag har alltid varit en självsäker person när det kommer till musiken. Det är det som gör mig riktigt lycklig.

Musiken som spelas i poddavsnittet

The one that got away – Karl Boëthius

Classical Shit – Karl Boëthius

Heavy – Karl Boëthius

Musiken är publicerad i podden med artistens tillstånd.

På lördagen den 9 juli ska han stå på Törebodafestivalens södra scen. Med sig har han sitt band, de egna låtarna samt en och annan cover.

– Jag ska spela mycket överlag denna sommar, för det är nu man kan det. Jag vill ge publiken en upplevelse, säger Karl Boëthius.

Mariestads-tidningens podd Den sista festivalen hittar du här nedan samt där poddar finns, exempelvis Spotify.

MT startar podd – med fokus på Törebodafestivalen: ”Det blir mer ofiltrerat”Jimmy Böljas plan för Törebodafestivalen: ”Ska piffa upp en gammal klassiker”Lokala stjärnorna tar plats på Törebodafestivalen: ”Jättekul att de är med”Karl bryter tystnaden– sjunger till sig själv och andra i samma sitsKarl Boëthius sätter Töreboda på kartan – gör miniturné med ny låtRösten som inget tystarTörebodason är redo att lyfta
Publicerad:

Artikeltaggar

Den sista festivalenKarl BoëthiusMusikPodcastTörebodaTörebodafestivalen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.