Nu får det vara nog - håll uppsikt över era hundar!

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Victor R. Caivano

Till alla hundägare.

I förra veckan var jag ute och joggade när jag helt oprovocerat blev attackerad av en pitbull-liknande hund och blev svårt biten i armen. Åkte till akuten, fick stelkrampsspruta, blev sydd och fick antibiotika.

Nu får jag åka till vårdcentralen varannan dag där de ska ha koll på infektionen och lägga om såret. Detta har orsakat mig mycket lidande och tid, som jag kunde använda till roligare saker. Pitbull är förbjuden i Norge, Finland, Danmark samt andra länder. Varför inte i Sverige?

Det måste ju finnas någon anledning till att den är förbjuden i dessa länder. Säg inte att det bara beror på dålig uppfostran. Rasen är avlad som kamphund, och det sitter i generna. Den är säkert jättesnäll mot husse och matte, men kan vara opålitlig mot någon okänd. Jag har blivit jagad, utskälld och påhoppad av andra hundar när jag varit ute och sprungit eller cyklat, men inte illa biten.

Det får vara nog nu. Håll era hundar ordentligt bundna eller inomhus. Vi ska inte begränsa vår frihet på grund av aggressiva hundar. Den som inte kan hålla sin hund när den drar har skaffat en för stark hund. Låt absolut inte barn gå ut med en sådan.

Jag vill inte höra att han är snäll, inte farlig. Håll era hundar borta från mig!

Kanske borde vi införa ett ”körkort” för hundägare. De skulle få gå kurser så att man ser att de klarar av sitt djur.

Nu har jag säkert retat upp många hundägare, men det får ni ta.

Janne Fernstedt

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.