Sista veckan i juni är konsten i fokus i Mariestad. Då hålls Kosmos och kaos, ett evenemang med kultur i många olika former.
– Tanken är att det ska tilltala ungdomar, säger projektledaren Fanny Gustafsson.
Schemat för evenemanget är fullspäckat. Under den 28 juni till 3 juli kan besökare få uppleva graffitimålning, eldshow, konserter i hamnen, besök i domkyrkotornet och berättarafton. Det ordnas också workshops i skrivande, foto, grafik, körsång och konstterapi.
Men huvudnumret är de yrkesverksamma konstnärer som kommer att arbeta inför publik i prästträdgården.
– De har skapat ett verk i förväg på temat kosmos och kaos. Nu ska de göra ännu ett verk under veckan i Mariestad och besökare kan se hur de arbetar och följa processen, säger Fanny Gustafsson.
Hon är projektledare för konstveckan som arrangeras av Svenska kyrkan i Mariestad. Den hålls i samarbete med Sensus, Västra Götalandsregionen och Dacapo samt med stöd av Mariestads kommun, John Hedins stiftelse och Grevilli fond.
Aktiviteter under Kosmos och kaos
En konstnärs process: följ hur ett konstverk växer fram, 28/6-1/7, prästgårdens trädgård
Guidad visning i Domkyrkotornet, 28/6-1/7
Konstterapi: Prova att teckna och måla med hjälp av olika material för att hitta ditt eget uttryck. Ledare Anne Hultin, konstnär och utbildad konstterapeut, Själavårdshuset Spero 28/6-1/7
Konsert vid hamnbodarna: 28/6 Alma Lindström och Markus Frykén, 29/6 Kristin Svensson, 30/6 Simon Swahnström, 1/7 Tomas Sahlberg trio, 2/7 artist ej bestämd
Prästgårdens trädgårdscafé: 28/6-2/7
Workshops: foto med fotografen Tuana Fridén 29/6, körsång med Johanna Kämpe Sandström 29/6-1/7, kreativt skrivande med dramatikern Catharina Gallon 30/6, grafik/monotypi med konstnären Asta Norkuté 1/7
Bygge av halmskulptur i Alhagen 28-30/6
Graffitiplank 28/6-2/7 med Gustav Strandh vid Tidan
Berättarafton: prästgårdens trädgård 1/7, öppen scen för alla som känner sig manade att berätta något eller som bara vill komma och lyssna
Eldshow: se brinnande halmskulpturer på flottar i Tidan vid Marieholmsbron ackompanjerad av stämningsfull musik 1/7 (vid dålig väder flyttas showen fram till Kultur- och skördefesten i september)
Pilgrimsvandring: för hela familjen 1/7. Samlingsplats Spero själavårdshus i prästgårdens trädgård.
Vernissage: Sommarens utställning öppnas med tal, mingel och musik i Domkyrkan 2/7.
Namnet Kosmos och kaos är kopplat till livets föränderlighet, att det ibland går bra, ibland dåligt, att ordning och oreda kan följa på varandra.
Temat kommer även synas i de verk som konstnärerna skapar. I slutet av veckan kommer de färdiga alstren att visas upp.
– Mariestads församling brukar ha en utställning i domkyrkan. I år blir det verken som våra medverkande konstnärer gör som ställs ut. Vernissagen hålls på lördagskvällen, berättar Fanny Gustafsson.
Ambitionen med konstveckan är att framför allt locka unga deltagare, 13 till 25 år. Inte minst gäller det till de workshops som ordnas under veckan.
– Ungdomar är den svåraste gruppen att nå, men de behöver mötesplatser. Det är fint om det kan finnas sådana sammanhang för dem.
Därför blir det också ett samarbete med fritidsgårdarna i Mariestad, som under den gemensamma aktiviteten ”Det händer i hagen”, kommer att låta fritidsbarnen bygga flottar och skulpturer i halm. På fredagskvällen placeras skapelserna i Tidan där de blir en del i en eldshow.
En annan aktivitet är konstterapin, som riktar sig till ungdomar som behöver hitta sig själva i sitt målande.
– Fokus ligger inte på vad som skapas, utan själva processen, förklarar Fanny Gustafsson och fortsätter:
– Det kan krävas stort mod för att vara med, men anmäl dig med en kompis. Se det som en rolig aktivitet under sommaren. Ta chansen!
Några förkunskaper behövs inte och alla är välkomna, även tillfälliga besökare i Mariestad.
– Det är bara roligt om deltagarna kommer från olika orter. Har man känt sig ensam kan man träffa likasinnade från andra ställen, säger Fanny Gustafsson.
Konstnärerna som deltar
Fredrik Nordin från Stockholm skapar teckningar med kol
Sara W Nelin från Stockholm målar, framför allt med tusch
Slavka Velitchkova är född i Bulgarien, men bor numera i Sverige. Hon arbetar i olja, där färgen har en viktig roll.
Sara Forsström från Skellefteå, målar, skulpterar och gör installationer
Johan Unga är född i Umeå, uppväxt i Nepal och bor nu i Stockholm och arbetar med foto, film och skulpturer.
Asta Norkute från Mariestad arbetar med olika tekniker, bland annat tusch, trätryck och silkscreen
Mindaugas Juodis från Litauen målar ofta drömlika verk i olja